Politik Terkini

‘Saya belum tengok surat RoS’ – Saifuddin

Kuala Lumpur – Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mendakwa beliau belum melihat surat Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) berhubung kelulusan terhadap usul tambahan Perhimpunan Agung Umno (PAU) 2022 supaya jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan.

Saifuddin berkata, beliau baharu sahaja tiba dari urusan luar negara hari ini serta tidak pernah berkomunikasi dengan mana-mana pihak berhubung perkara tersebut.

“Saya tidak tengok lagi surat itu. Jadi to be fair (untuk berlaku adil), bagi saya prepare (buat persediaan) untuk saya berkomunikasi dengan pihak yang disebut.

“Bagi saya peluang untuk tengok surat itu dulu,” katanya.

Sementara itu, Saifuddin menegaskan beliau juga tidak pernah membuat sebarang kenyataan mengenai surat RoS tersebut dan akan memanggil Ketua Setiausaha KDN dan pegawainya selepas melihat surat itu.

“Esok saya tengok surat itu, saya akan panggil KSU saya, pegawai saya, itu baru betul.

“Saya tidak akan membuat spekulasi sana sini, (tidak akan ikut) dia ni kata ada surat, dia ni kata tidak ada surat. Takkan saya nak buat kenyataan teraba-raba begitu,” katanya.

Terdahulu, Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi mengesahkan RoS meluluskan usul tambahan yang diluluskan pada PAU 2022, supaya jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan pada pemilihan parti itu tahun ini.

Beliau berkata, Umno menerima surat daripada Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail mengenai keputusan RoS itu, baru-baru ini.

Kelmarin, Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob meminta Ahmad Zahid menunjukkan surat daripada RoS itu susulan terdapat dua laporan media berbeza mengenai usul tambahan yang diluluskan PAU 2022 membabitkan dua jawatan tertinggi parti berkenaan.

Susulan itu, Ahmad Zahid pula berkata, Umno sedia mendedahkan surat itu dengan harapan dapat menghentikan segala isu yang timbul berkaitannya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: