Terkini

Tingkatkan penguatkuasan untuk menghentikan pasaran gelap tembakau dan pemulihan dana

Bukit Damansara – British American Tobacco (Malaysia) Berhad (BAT Malaysia) telah memuktamadkan Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) ke-61 hari ini dan berkongsi prestasi kewangannya untuk tahun kewangan 2021 (FYE2021).

Pada AGM tersebut, BAT Malaysia menyatakan komitmennya terhadap tujuannya untuk membina A Better Tomorrow™ dengan mengulang Kembali kepentingan untuk meningkatkan penguatkuasaan untuk membasmi pasaran gelap tembakau.

Nedal Salem, Pengarah Urusan BAT Malaysia, berkata, “BAT Malaysia mencatatkan prestasi cemerlang pada 2021 dengan pertumbuhan volum buat kali pertama sejak 2002 dan pertumbuhan keuntungan buat kali pertama sejak 2015. Trajektori positif ini disebabkan oleh pengurangan dalam pasaran gelap tembakau dan peningkatan bahagian pasaran kami yang seterusnya, meningkatkan hasil dan keuntungan daripada operasi.”

“Melihat ke tahun 2022, kami optimis terhadap prospek BAT Malaysia dan akan terus berusaha ke arah tujuan kami untuk membina A Better Tomorrow™ dalam semua bidang, terutamanya dalam mengurangkan kesan kesihatan perniagaan kami.”

Dari kiri: Nedal Salem, Managing Director of BAT Malaysia with Tan Sri Dato’ Seri (Dr.) Aseh bin Haji Che Mat, Chairman of BAT Malaysia and Anthony Yong, Finance Director of BAT Malaysia.

Semasa AGM, BAT Malaysia turut berkongsi kebimbangannya mengenai pasaran gelap tembakau yang terus memberi kesan kepada industri perundangan.

“Pembukaan semula sempadan Malaysia pada 1 April 2022 mungkin berpotensi meningkatkan perdagangan pasaran gelap tembakau. Dalam hal ini, kami menggesa Kerajaan Malaysia untuk memberi tumpuan kepada menangani pasaran gelap tembakau yang kini menguasai kira-kira 60% daripada jumlah pasaran dan menyebabkan kerugian hasil cukai sebanyak RM5 bilion setiap tahun.”

“Penyeludup juga kini menggunakan kapal untuk membawa masuk barangan seludup mereka. Justeru, kami menggesa kerajaan untuk terus meningkatkan penguatkuasaan terutamanya di kawasan pantai dan mengekalkan kestabilan dasar termasuk merapatkan jurang harga antara produk tembakau yang sah dan pasaran gelap.”

“Kami juga berbesar hati dengan hasrat Kerajaan untuk mengawal selia industri vape di Malaysia. Kami percaya sebarang peraturan mestilah berasaskan sains, dengan objektif untuk mengurangkan kesan merokok. Peraturan bukan sahaja akan membenarkan pengguna vape mengakses alternatif yang mempunyai potensi pengurangan risiko untuk merokok, tetapi juga memastikan produk yang digunakan mematuhi piawaian kualiti dan keselamatan.”

Sorotan kewangan tahun penuh 2021:
• Keuntungan daripada Operasi dicatatkan pada RM411 juta untuk TK2021 berbanding RM346 juta untuk tahun kewangan sebelumnya; peningkatan sebanyak 19% (RM65 juta).
• Hasil: meningkat sebanyak 14% (RM322 juta) berbanding tempoh yang sama tahun lepas, didorong oleh volum yang lebih tinggi sebanyak 10% yang meningkat buat kali pertama sejak 2002 disebabkan pengurangan dalam insiden pasaran gelap tembakau.
• Perbelanjaan Operasi meningkat sebanyak 5% (RM12 juta), didorong oleh pelaburan strategik BAT Malaysia dan anak syarikatnya untuk menyokong portfolionya yang semakin meningkat sebagai persediaan pengesahan pasaran produk vape nikotin seperti yang diumumkan dalam Bajet 2022 dan kempen Hentikan Pasaran Gelap (Stop the Black Market).
• Jumlah perkongsian pasaran mencatatkan pertumbuhan bahagian yang ketara merentas semua segmen mencecah 52.4%, meningkat sebanyak 0.8 mata peratusan berbanding 2020, didorong oleh kekuatan Dunhill dan portfolio Value for Money (VFM) yang semakin meningkat.
• Dividen bersih: 98 sen sesaham.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: