Terkini

Pendaftaran ahli baru KWSP naik 57% pada suku pertama 2022

Kuala Lumpur – Pendaftaran ahli baru Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah meningkat sebanyak 57% kepada 146,000 orang pada suku pertama 2022, kata Menteri Kewangan Tengku Zafrul Aziz.

Beliau berkata, ini selaras dengan usaha dana persaraan itu yang memulakan strategi jangka panjang untuk meluaskan liputan perlindungan sosial rakyat Malaysia dalam usaha memperkukuh ekosistem sokongan syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

“Buat masa ini, walaupun ada pelbagai inisatif perlindungan sosial yang diperkenal dan sesetengahnya mendapat pembiayaan kerajaan, namun rata-rata kesedaran mengenai pentingnya perlindungan sosial dan persiapan untuk hari tua masih terlalu rendah dalam kalangan sejumlah besar rakyat Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Pelancaran Kemudahan Insurans dan Takaful i-Lindung KWSP hari ini. 

Menurut Zafrul, salah satu aspek terpenting adalah berkaitan pengukuhan perlindungan sosial dan tanggung jawab tersebut telah diberikan kepada KWSP apabila kerajaan mula melaksanakan program transformasi GLC.

Malah, katanya, program tersebut adalah bagi memacu pemulihan dan pembinaan semula ekonomi negara pasca-pandemik melalui ekosistem GLC dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC).

Mengulas mengenai platform i-Lindung yang dilancarkan hari ini, Zafrul berkata ia dapat membantu ahli KWSP untuk mendapatkan perlindungan bagi menghadapi situasi tidak diduga dan di luar kawalan yang boleh menimpa sesiapa sahaja pada bila-bila masa.

“Ini merupakan satu titik tolak yang penting bagi melindungi rakyat Malaysia serta keluarga masing-masing daripada risiko kematian, kehilangan upaya secara menyeluruh dan penyakit kronik,” katanya. 

Sementara itu, Pengerusi KWSP Ahmad Badri Mohd Zahir yakin kemudahan i-Lindung tersebut berupaya membantu merealisasikan hasrat negara untuk mencapai kadar penembusan insurans lebih daripada 70%, selain dapat membantu ahli mendapatkan perlindungan insurans dan takaful. 

“Kemudahan i-Lindung ini boleh didapati pada kadar minimum RM30 setahun dengan perlindungan sebanyak RM10,000 serta boleh ditolak daripada Akaun 2,” katanya. 

Menurutnya, KWSP turut menyasarkan sebanyak 300,000 orang bagi platform i-Lindung tersebut untuk tahun pertama pelaksanaannya. 

Platform i-Lindung tersebut adalah di bawah pelan perlindungan ahli bagi kemudahan pembelian produk-produk insurans dan takaful yang merangkumi perlindungan hayat dan penyakit kritikal pada premium yang berpatutan daripada Akaun 2.

Tawaran perlindungan kepada ahli KWSP itu juga berkuat kuasa secara serta-merta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: