Politik Terkini

Umno sedia terbit surat kelulusan RoS berhubung usul tak pertanding jawatan tertinggi

Kuala Lumpur – Umno sedia terbit surat kelulusan RoS berhubung usuk tak pertanding jawatan tertinggi, kata Zahid

Umno akan menerbitkan surat daripada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) yang meluluskan usul tambahan parti itu agar jawatan Presiden dan Timbalan Presiden tidak dipertandingkan pada pemilihan tahun ini.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata beliau akan meminta Setiausaha Agung parti Ahmad Maslan berbuat demikian untuk makluman kepada semua ahli.

Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah itu berkata penerbitan surat tersebut diharap dapat menamatkan polemik berkaitan usul yang diluluskan semasa Perhimpunan Agung Umno 2022 pada Januari lepas.

“Itu satu tanda noktah bahawa Perhimpunan Agung Umno adalah badan tertinggi Umno dan peraturan-peraturan diikuti, Perlembagaan juga dipatuhi maka noktah ini adalah penamat dan kita tutup buku untuk mempolemikkan apa-apa isu mengenainya,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pengenalan Calon-Calon Pemilihan Umno 2023-2026 peringkat Kedah dan Perlis yang turut dihadiri Timbalan Presiden parti itu Mohamad Hasan.

Semalam, beliau memaklumkan Umno menerima surat daripada Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail mengenai keputusan RoS pada Jumaat.  

Sebelum ini, Naib Presiden Umno Ismail Sabri Yaakob dilapor meminta Ahmad Zahid menunjukkan surat daripada RoS berikutan polemik status usul tambahan yang diluluskan pada Perhimpunan Agung Umno 2022.

Terdahulu, ketika berucap, Ahmad Zahid meminta kepimpinan Umno agar tidak cuba menjatuhkan Kerajaan Perpaduan bagi memastikan parti itu terus relevan dan kuat supaya diterima semula oleh masyarakat terutama menjelang Pilihan Raya Negeri di enam negeri.

“Kerajaan Perpaduan dan Kerajaan Madani perlu dipertahankan manakala semua yang akan memimpin Umno di peringkat Majlis Tertinggi Wanita, Pemuda dan Puteri perlu berada dalam satu pasukan bagi memastikan kita tidak tergugat.

“Kita tidak mahu ada elemen luar masuk kerana terdapat beberapa perancangan yang ingin menggugat dan menjatuhkan kepimpinan serta kerajaan sedia ada,” katanya.

Beliau turut mengingatkan perwakilan yang mengundi pada pemilihan parti agar memilih calon yang boleh memperkukuh Umno dan tidak mempunyai agenda untuk mewujudkan kabilah berlainan dalam parti.

“Kita meraikan kepelbagaian pendapat tetapi parti tidak lagi mampu mempunyai kabilah-kabilah yang berbeza atas tujuan yang berbeza,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: