Terkini

JAKIM teliti kaedah terbaik proses pensijilan halal

KUALA LUMPUR – Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) komited dan bersedia meneliti kaedah terbaik yang bersesuaian bagi memastikan proses pensijilan halal Malaysia lebih efisien dan efektif.

Ketua Pengarahnya, Datuk Hakimah Mohd Yusoff berkata, ini sekaligus dapat memenuhi kehendak pasaran tempatan dan antarabangsa tanpa mengabaikan aspek pematuhan hukum dan standard ditetapkan.

“JAKIM menyambut baik hasrat dan saranan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang meminta proses pensijilan halal Malaysia ditambahbaik dan mengurangkan karenah birokrasi bagi memberi kemudahan kepada industri.

“Sebagai pihak berkuasa di bawah Akta Perihal Dagangan 2011 (APD2011) yang telah mendapat perkenan Majlis Raja-Raja, JAKIM di bawah penyelarasan Menteri di Jabatan Perdana Menteri ( Hal Ehwal Agama) bersama- sama Jabatan Agama Islam Negeri (JAIN) sentiasa komited dan bersedia melaksanakan kaedah terbaik berhubung perkara itu ,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

Khamis lalu, Ahmad Zahid berkata, mesyuarat Majlis Halal Malaysia bersetuju bahawa satu mekanisme atau proses baharu perlu dilaksanakan bagi mencepatkan proses pengeluaran sijil halal.

Beliau dilaporkan berkata, ia memandangkan pengeluaran sijil halal ketika ini mengambil masa kira-kira sembilan bulan untuk diluluskan berikutan beberapa kekangan termasuk kerenah birokrasi.

Katanya, pengeluaran sijil halal hendaklah dipercepatkan prosesnya tetapi masih mematuhi syarat ditetapkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: