Politik

Pengampunan Najib ikut prosedur sedia ada -Zahid

Kuala Lumpur – Hasrat Umno mempersembahkan permohonan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memberi pertimbangan pengampunan kepada bekas presiden parti itu Najib Razak adalah mengikut prosedur perundangan sedia ada dan tiada desakan politik.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata pihaknya mengikuti semua prosedur perundangan sedia ada sebelum membuat rayuan kepada Lembaga Pengampunan untuk memberi pertimbangan itu.

“Kami sebagai sebuah parti politik tentunya mengikut semua prosedur perundangan sedia ada dan apabila prosedur diikuti, ia terserah kepada Lembaga Pengampunan,” katanya selepas merasmikan Majlis Santunan Kasih Ramadan Negeri Kelantan 2023 di Pusat Transformasi Ilmu Bukit Tiu di Machang hari ini.

Turut hadir Menteri Luar Zambry Abd Kadir, Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan Ahmad Jazlan Yaakub dan Pengerusi Majlis Amanah Rakyat (Mara) Asyraf Wajdi Dusuki.

Mengulas lanjut, Zahid yang juga pengerusi Barisan Nasional berkata pihaknya sudah berikhtiar untuk memperoleh tarikh bagi menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Semalam, Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata isu tidak seharusnya berbangkit kerana sesiapa sahaja dibenar mengemukakan permohonan bagi memperoleh pengampunan dan semua pihak perlu mematuhi peraturan serta syarat yang ditetapkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: