Politik

Umno mohon mengadap Agong, rayu pengampunan penuh Najib

Kuala Lumpur – Pimpinan tertinggi Umno akan mengadap Yang di-Pertuan Agong bagi memohon pengampunan penuh terhadap Najib Razak susulan keputusan Mahkamah Persekutuan yang menolak permohonan semakan kehakiman bekas perdana menteri itu berhubung kes SRC International. 

Keputusan itu dicapai sebulat suara dalam mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi Umno hari ini. 

Setiausaha Agung Umno Asyraf Wajdi Dusuki dalam satu kenyataan petang ini turut mengkritik keputusan oleh panel lima hakim Mahkamah Persekutuan yang diketuai hakim Abdul Rahman Sebli, satu-satunya hakim yang menentang penghakiman tersebut.

Abdul Rahman antara lain berpendapat adalah salah bagi Mahkamah Persekutuan yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat pada Ogos tahun lalu, tidak membenarkan penangguhan bagi membolehkan peguam baru bekas perdana menteri itu untuk membuat persediaan dalam rayuan terakhirnya. 

Pandangan Abdul Rahman itu diulangi oleh Umno hari ini, yang berkata keputusan “tidak adil” itu membawa kepada “kedukacitaan dan keresahan yang amat sangat di kalangan ahli akar umbi Umno”.

Asyraf juga berkata sebanyak 191 bahagian Umno di seluruh negara menyerahkan memorandum menggesa kepimpinan tampil membela bekas presiden parti itu “yang telah banyak berjasa kepada rakyat dan negara”.

“Justeru, Majlis Kerja Tertinggi sebulat suara bersetuju memohon mengadap bagi mempersembahkan warkah rayuan kepada Ke Bawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong berserta dengan memorandum yang ditandatangani oleh seluruh kepimpinan Umno daripada 191 bahagian termasuk Wanita dan Sayap-sayap Pergerakan Pemuda dan Puteri Umno,” tambahnya.

Najib, yang tewas pada Pilihan Raya Umum ke-14, dikenakan beberapa pertuduhan jenayah selepas berundur daripada jawatan tertinggi itu.

Kes SRC International menyaksikan dia didakwa atas tuduhan pecah amanah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa berkaitan penyelewengan dana berjumlah RM42 juta. 

Pada 28 Julai 2020, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur mensabitkan kesemua tujuh pertuduhan itu, dan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.

Keputusan tersebut dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan pada 8 Disember 2021, manakala Mahkamah Persekutuan pada 31 Mac turut menolak permohonan semakan kehakiman bekas presiden Umno itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: