Luar Negara

Indonesia catat rekod kematian 114 doktor akibat COVID-19

JAKARTA – Jumlah doktor di Indonesia yang maut akibat COVID-19 meningkat secara mendadak pada separuh pertama Julai, menurut persatuan doktor Indonesia (IDI).

Sebahagian besar kematian berpunca daripada varian Delta yang menyebabkan lonjakan jangkitan di serata negara itu.

Seramai 114 doktor meninggal dunia antara 1 Julai hingga 17 Julai, jumlah tertinggi dilaporkan bagi sebarang tempoh masa yang sama sebelum ini.

Jumlah itu adalah lebih 20 peratus daripada 545 kematian doktor akibat COVID-19 sejak permulaan pandemik, menurut pegawai IDI dalam satu sidang berita secara maya.

Menurut seorang pegawai kanan IDI, Mahesa Paranadipa, persatuan itu bimbang sistem perubatan mungkin tidak dapat menangani ancaman pandemik itu.

“Kami bimbang mungkin berlakunya kelumpuhan sistem sedangkan ini hanya data yang dilaporkan, belum termasuk data yang mungkin tidak dilaporkan kepada kami,” katanya.

Jumlah kematian doktor terus meningkat di negara dengan jumlah penduduk keempat tertinggi di dunia itu meskipun 95 peratus pekerja kesihatan sudah divaksinasi.

Ini mendorong pemerintah menggunakan sejumlah vaksin Moderna sebagai suntikan rangsangan dos ketiga bagi vaksin Sinovac dari China untuk kakitangan kesihatan.

Didorong oleh penularan varian Delta yang lebih mudah berjangkit, Indonesia melaporkan lebih banyak kes coronavirus baru berbanding negara lain di dunia sejak beberapa hari lalu.

Menurut purata tujuh hari lalu, Indonesia berada di tempat kedua hanya di belakang Brazil dari segi jumlah korban.

Pakar kesihatan menyifatkan Indonesia sebagai pusat baru pandemik, selepas negara itu melaporkan 44,721 kes baru dengan 1,093 kematian semalam. – AGENSI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: