Luar Negara

AstraZeneca usaha tambah bekalan vaksin untuk Asia Tenggara

BANGKOK – AstraZeneca Plc berusaha mendapatkan tambahan bekalan vaksin daripada lebih 20 rangkaian di seluruh dunia untuk dihantar ke Asia Tenggara termasuk Thailand.

Pengarah Urusannya, James Teague berkata, kekurangan bahan dan komponen yang diperlukan bagi menghasilkan vaksin menyukarkan pihak syarikat untuk memenuhi permintaan.

“Kami berharap dapat mengimport dos tambahan dalam beberapa bulan lagi,” katanya dalam sepucuk surat terbuka kepada rakyat Thailand yang dimuat naik di laman webnya pada Sabtu.

AstraZeneca berkata, rakannya dari Thailand, Siam Bioscience Co Ltd, pengeluar biofarmaseutikal pertama dan tunggal di Thailand, akan menghasilkan 180 juta dos, sebanyak 61 juta dos diperuntukkan untuk kegunaan di negara ini dan selebihnya diedarkan ke negara Asia Tenggara.

Awal minggu ini, Thailand berkata sedang mempertimbangkan untuk mengenakan had eksport vaksin Covid-19 AstraZeneca keluaran tempatan.

Langkah itu dijangka menjejaskan usaha negara di rantau ini dalam memerangi pandemik.

Sementara itu, Teague berkata, syarikat farmasi itu turut memantau peningkatan jumlah kes Covid-19 di Thailand.

“Saya beri jaminan bahawa keutamaan adalah untuk mengeluarkan dos vaksin yang mencukupi secepat mungkin untuk melindungi anda dan orang tersayang,” katanya.

Selain itu katanya, pada minggu depan AstraZeneca akan menghantar 2.3 juta lagi dos vaksin kepada Kementerian Kesihatan Awam. Setakat ini AstraZeneca telah menghantar sembilan juta dos vaksin.

Sejak program vaksinasi dilaksanakan pada 28 Februari, sejumlah 15.7 juta orang sudah menerima sekurang-kurangnya satu dos Covid-19.

– Bernama

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: