Luar Negara

30 Tahun pertama Kazakhstan: Pembangunan dan kesejahteraan

Sejak kemerdekaan yang ke- 30 tahun lalu, Kazakhstan muncul sebagai hab perniagaan dan pelaburan dalam ekonomi global, menduduki tempat ke-25 dalam Indeks Perniagaan Bank Dunia untuk 2020 dan ke-34 dalam Indeks Kebebasan Ekonomi 2021.

Sejak 1991, negara itu menarik hampir $400 bilion dalam FDI, dan KDNK meningkat 16 kali ganda. Bermula dengan peralihan kepada mod pasaran bebas pada awal kemerdekaannya, Kazakhstan hari ini merupakan pusat tumpuan perniagaan dan pelaburan dengan pembaharuan dan inisiatif berterusan untuk mendapatkan persekitaran untuk menarik pelaburan asing dari seluruh dunia. Pusat Kewangan Antarabangsa (AIFC) telah ditubuhkan pada 2018, sebuah hab unik pada peta kewangan dunia yang menghimpunkan amalan terbaik dan peluang yang ditawarkan oleh institusi serupa di seluruh dunia – dari New York City dan London ke Dubai. Ia merupakan institusi pertama di rantau ini yang menawarkan perniagaan platform undang-undang yang lengkap dan komprehensif untuk menarik, melaksanakan dan melindungi pelaburan serta menjadikan Kazakhstan sebagai hab kewangan di rantau ini.

Bidang kuasa AIFC adalah berdasarkan prinsip, norma dan preseden undang-undang England dan Wales (Common Law). Walaupun terdapat kesan negatif yang ketara daripada pandemik COVID-19 terhadap ekonomi global di kebanyakan negara, Kazakhstan mampu meningkatkan pelaburan langsung asing (FDI) pada 2020 sebanyak 35 peratus, menurut Pertubuhan Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (Organization for Economic Co-operation and Development). OECD). OCED berkata bahawa penunjuk menunjukkan bahawa Kazakhstan mempunyai peningkatan paling ketara dalam FDI antara 17 negara dengan ekonomi peralihan dan 34 negara yang terkurung daratan. Ia menambah bahawa pertumbuhan ini dirangsang oleh tindak balas tepat pada masanya daripada kerajaan untuk meningkatkan pelaburan asing di Kazakhstan, membolehkan ia merekodkan saham FDI tertinggi kepada KDNK di rantau ini. Dalam lapan bulan pertama 2021, Kazakhstan mencatatkan pertumbuhan ekonomi pra-pandemi sebanyak 3%, tanda jelas keadaan kewangan yang stabil di negara itu, yang boleh dikesan kembali kepada pembaharuan dan dasar ekonomi kecemasan yang diterima pakai oleh Presiden Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev.

Hakikat bahawa Kazakhstan berjaya mengekalkan ekonominya secara relatifnya berdaya tahan terhadap ancaman luar bermakna negara itu dapat memperkenalkan dan melaksanakan senarai luas pembaharuan politik di bawah jawatan presiden Tokayev sejak 2019. Sebagai contoh, undang-undang baharu mengenai perhimpunan telah memudahkan penganjuran dan penyertaan dalam perhimpunan dan kuota 30 peratus untuk wakil wanita dan belia dalam senarai parti pilihan raya telah dilaksanakan untuk meluaskan penyertaan dalam politik.

Untuk menggalakkan parlimenisme dan pluralisme politik, bilangan ahli yang diperlukan untuk penubuhan parti politik telah dikurangkan separuh, dan ambang untuk parti politik mendapat kerusi di dewan rakyat parlimen baru-baru ini diturunkan daripada 7 peratus kepada 5 peratus.

Pembaharuan ini bertujuan untuk menggalakkan perlindungan hak asasi manusia, serta pluraliti politik dan persaingan di Kazakhstan. Presiden Tokayev juga menandatangani deklarasi dalam bidang hak asasi manusia yang bertujuan untuk menambah baik mekanisme interaksi dengan badan PBB termasuk Majlis Hak Asasi Manusia PBB; untuk memastikan hak mangsa pemerdagangan manusia; untuk meningkatkan hak orang kurang upaya; penghapusan diskriminasi terhadap wanita; hak kebebasan berpersatuan; kebebasan bersuara; penguatkuasaan dan pencegahan penyeksaan dan lain-lain.

Pada 1 September, Presiden mengumumkan pembaharuan yang meluas dalam bidang pembangunan terkemuka, dengan tumpuan yang jelas pada pembangunan sosial dan ekonomi selanjutnya di Kazakhstan.

Tokayev menetapkan objektif untuk penggunaan tanah yang berkesan, penswastaan ​​lanjut dalam sektor ekonomi dan perniagaan, penyelesaian yang lebih baik dalam sektor agroindustri, dan inisiatif baharu untuk pendigitalan ekonomi dan sektor awam. Pembaharuan ini, bersama dengan kemudahan besar dan keistimewaan kepada pelaburan dan syarikat asing, menjadikan Kazakhstan sebagai hab pelaburan asing dari seluruh dunia di Asia Tengah.

Iklim mesra perniagaan ini mewujudkan peluang baharu untuk Kazakhstan dan rakan kongsi ekonomi dan perniagaannya untuk mengembangkan lagi hubungan dua hala. Indonesia, Malaysia dan Singapura adalah rakan kongsi utama Kazakhstan di rantau Asia Tenggara.

Di sebalik semua cabaran yang dikenakan oleh wabak itu, negara-negara dapat mengukuhkan hubungan ekonomi.

Kazakhstan mewakili minat khusus dalam kalangan usahawan dan perniagaan serantau dalam sektor teknologi sirip, pembinaan, minyak dan gas. Hari ini, terbukti bahawa langkah-langkah yang dilaksanakan tepat pada masanya membuka laluan kepada kejayaan Kazakhstan dalam pembinaan negara dan muncul sebagai sebuah negara sekular yang berkembang secara dinamik, berorientasikan pasaran, yang keunikannya ditandai dengan kestabilan politik dan kemakmuran ekonominya.

Kerajaan Presiden Tokayev terus melaksanakan pakej penting pembaharuan ekonomi dan politik sebagai sebahagian daripada dasar beliau ke arah membangunkan kehidupan sosial, ekonomi dan politik negara itu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: