Terkini

Tinjauan: 49% Perokok Malaysia memilih vape untuk kurangkan atau berhenti merokok

KUALA LUMPUR – Satu tinjauan yang baharu dijalanlan ke atas perokok Malaysia mendedahkan bahawa hampir separuh memilih vape untuk mengurangkan merokok atau berhenti sepenuhnya (49%).

Pada penghujung 2021, Kantar, sebuah agensi penyelidikan antarabangsa, telah menjalankan tinjauan mengenai penggunaan dan reaksi terhadap vape, produk tembakau dan rokok di Malaysia dan menemu bual 500 orang di negara ini.

Dr. Delon Human, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Diplomat Kesihatan (Health Diplomat)

Mengulas mengenai penemuan ini, Dr. Delon Human, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Diplomat Kesihatan (Health Diplomat) iaitu sebuah kumpulan perunding kesihatan yang mengkhusus pada pemakanan dan kesejahteraan yang beroperasi di seluruh dunia, berkata, “Ia konsisten dengan banyak bukti saintifik mengenai vape menjadi pilihan perokok dan berkesan untuk membantu mereka membuang tabiat tersebut. Bukti yang ada setakat ini menunjukkan bahawa majoriti perokok mahu berhenti tabiat itu. Sebagai contoh, di United Kingdom, kira-kira dua pertiga perokok, tanpa mengira kumpulan sosial mereka, mahu berhenti merokok dan vape telah menjadi kaedah pilihan untuk berhenti merokok di negara itu.”

Tinjauan itu juga mendapati bahawa 52% perokok Malaysia menganggap vape kurang memudaratkan daripada menghisap rokok. Atas dasar ini, 86% mengatakan bahawa vape harus dibenarkan kepada perokok sebagai produk yang kurang memudaratkan dan 90% percaya bahawa vape perlu dipromosikan secara aktif sebagai alternatif yang kurang memudaratkan daripada rokok.

“Kajian mengenai penggunaan e-rokok setakat ini menunjukkan fakta bahawa vape tidak bebas risiko tetapi jauh lebih rendah bahayanya berbanding menghisap rokok. Menariknya, kadar perokok Malaysia yang memahami hakikat ini adalah tinggi berbanding negara lain. Sebagai contoh, Public Health England 2021 menyemak bukti dan menyatakan bahawa hanya 29% perokok di UK percaya vape kurang memudaratkan berbanding merokok, walaupun negara itu mengamalkan pendekatan pengurangan kemudaratan dalam menggalakkan perokok untuk beralih kepada vape,” tambah Dr. Human.

Tinjauan itu juga mengumpul pendapat rakyat Malaysia tentang peraturan, dan mendapati 60% mempunyai kebimbangan mengenai produk vape yang tidak dikawal. Majoriti daripada mereka menyokong peraturan untuk e-rokok dan percaya ia harus dikawal selia sebagai produk pengguna dan bukannya produk perubatan yang hanya boleh diperolehi melalui pengamal perubatan. Pada masa yang sama, 81% sangat percaya bahawa peraturan mesti dilaksanakan untuk memastikan produk tidak rosak dan memenuhi standard produk dan kualiti serta tidak dijual kepada kanak-kanak bawah umur atau bawah umur.

“Kajian ini menunjukkan vape mempunyai potensi besar untuk membantu Kerajaan Malaysia mengurangkan kelaziman merokok kerana ia adalah alat yang popular digunakan oleh perokok untuk mengurangkan dan berhenti merokok. Memandangkan Malaysia kini sudah hampir untuk memperkenalkan undang-undang untuk mengawal selia produk vape, adalah penting untuk mencapai keseimbangan bagi memastikan langkah-langkah yang diambil tidak menghalang perokok beralih daripada merokok kepada alternatif yang kurang memudaratkan dan memastikan produk tidak digunakan oleh mereka yang di bawah umur dan bukan perokok.

Peraturan berkadar risiko (risk proportionate) adalah cara yang sesuai untuk mencapai keseimbangan ini dengan mengenakan kawalan yang betul dan juga mengambil kira potensi yang ada untuk membantu mengurangkan kelaziman merokok di Malaysia,” tambah Dr. Human.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: