Terkini

AirAsia Aviation Group sahkan proses permintaan bayaran balik akibat pandemik hampir selesai

SEPANG – Semua syarikat penerbangan di bawah AirAsia Aviation Group Limited (AAAGL), cabang penerbangan Capital A, hari ini menegaskan komitmen mereka untuk menyelesaikan semua permintaan bayaran balik akibat pandemik secepat mungkin.

Syarikat penerbangan di bawah AAAGL telah menyelesaikan hampir 99% pertanyaan tetamu berkenaan bayaran balik dan akan berusaha untuk menyelesaikan baki 0.8% lagi dalam masa terdekat.

Selain itu, syarikat penerbangan jarak sederhana dan jarak jauh AirAsia X (AAX) dan Thai AirAsia X (TAAX) juga mempunyai rancangan yang kukuh untuk membuat bayaran balik kepada semua tetamu yang terkesan sejak dua tahun lalu berikutan Covid-19, dalam beberapa bulan akan datang.

Pada masa yang sama, kumpulan syarikat penerbangan itu akan terus komited untuk memberikan perkhidmatan pelanggan yang terbaik melalui pelaksanaan pelbagai inovasi baharu serta teknologi digital terkemuka dalam industri yang akan meningkatkan tahap kepuasan pelanggan dalam masa terdekat.  

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Capital A, Tan Sri Tony Fernandes berkata: “AirAsia telah membuat bayaran balik kepada hampir semua pelanggan yang terjejas. AirAsia telah menjadikan perjalanan udara mampu milik untuk semua dan majoriti daripada tetamu kami telah bersetuju untuk menerima bayaran balik menerusi akaun kredit dan kami amat berterima kasih kepada mereka. Kini, sekatan perjalanan telah mula dilonggarkan secara berperingkat di beberapa pasaran utama kami dan kami melihat ramai tetamu kami telah memanfaatkan akaun kredit mereka untuk kembali terbang bersama kami.”

Tan Sri Tony Fernandes juga berkata bahawa ramai yang masih keliru antara syarikat penerbangan di bawah AirAsia Aviation Group dan syarikat penerbangan jarak sederhana dan jauh AAX dan TAAX yang merupakan entiti berasingan.

“AAX berdepan dengan situasi yang lebih sukar berikutan penutupan sempadan antarabangsa, menyebabkan mereka tidak dapat beroperasi sepenuhnya serta terpaksa bergantung dengan aliran tunai yang terhad sepanjang tempoh itu. Walau bagaimanapun, kini mereka telah kembali beroperasi dan telah mula membuat bayaran balik kepada para tetamu yang terkesan menerusi baucar perjalanan bersamaan nilai tempahan yang dibuat.

“Sebuah lagi syarikat penerbangan jarak sederhana dan jauh kami iaitu TAAX juga turut terkesan oleh pandemik ini dan mereka sedang bekerja keras untuk menyelesaikan semua hutang yang tertunggak kepada para tetamu melalui bayaran balik dan pemberian kredit.”

Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia X Benyamin Ismail berkata: “Kami teruja untuk kembali terbang tinggi selepas dua tahun tidak beroperasi. Kami telah menyambung semula penerbangan ke Sydney, New Delhi dan Seoul baru-baru ini dan akan mengumumkan beberapa lagi laluan tambahan ke beberapa destinasi popular dan destinasi jarak jauh baharu, di mana kami yakin ia bakal mendapat sambutan yang menggalakkan. 

“Di bawah terma skim penstrukturan semula hutang yang telah diluluskan oleh Mahkamah Tinggi baru-baru ini, kami secara sah tidak dapat melakukan bayaran balik melalui tunai kepada para tetamu. Walau bagaimanapun, AAX berbesar hati untuk menawarkan baucar perjalanan kepada tetamu yang boleh ditebus serta-merta. Baucar perjalanan ini juga sah selama lima tahun dan boleh digunakan untuk perjalanan masa hadapan ke mana-mana destinasi jarak sederhana dan jarak jauh kami yang akan diumumkan tidak lama lagi.

“Sehingga kini, majoriti daripada semua tetamu yang terjejas telah menerima baucar perjalanan mereka (berjumlah lebih 155,000 tetamu) dan kami mensasarkan untuk menyelesaikan baki baucar perjalanan sebanyak 30% lagi dalam beberapa minggu akan datang.”

Ketua Pegawai Eksekutif Thai AirAsia X Patima Jeerapaet berkata: “Thai AirAsia X baru-baru ini telah menyambung semula penerbangannya yang menghubungkan Bangkok (Suvarnabhumi) ke Seoul, Korea Selatan bermula 1 Jun. Kami telah melihat sambutan yang amat menggalakkan untuk laluan tersebut, dengan purata muatan lebih 90% setakat ini. Permintaan ini menyaksikan industri pelancongan sudah mula kembali pulih dan ia juga merupakan masa yang terbaik buat para tetamu yang mempunyai kredit perjalanan untuk kembali melakukan perjalanan. Kami juga merancang untuk mula membuka laluan ke Tokyo, Jepun bermula bulan Julai dan seterusnya ke Sapporo dan Osaka menjelang suku akhir tahun ini.

“Thai AirAsia X sedang memproses permintaan bayaran balik oleh para tetamu semasa pandemik COVID-19, selaras dengan pelan pemulihan dan penyambungan semula operasi secara berperingkat. Para tetamu dialu-alukan untuk menukar permintaan bayaran balik mereka kepada akaun kredit untuk membuat tempahan perjalanan pada masa hadapan.”

AVA – saluran sokongan pelbagai bahasa AirAsia

Ketua Pegawai Operasi Darat dan Perkhidmatan Pelanggan, Kesavan Sivanandam berkata: “Penambahbaikan yang berterusan merupakan salah satu nilai teras kami. Dengan peningkatan jumlah pertanyaan pelanggan yang AVA hadapi sejak kebelakangan ini, kami akui masih terdapat banyak penambahbaikan yang perlu kami lakukan. Para pemaju dalaman kami yang berdedikasi sedang bertungkus-lumus untuk menambah baik AVA dan kami menghargai segala komen serta cadangan yang membina daripada para tetamu kami melalui media sosial dan saluran maklum balas kami.

“AVA telah banyak membantu dalam menyelesaikan pelbagai pertanyaan melalui platform sedia ada kami dan ia akan terus menambah baik perkhidmatannya dan memberikan perkhidmatan yang lebih baik serta efisien kepada para pelanggan. AVA juga komited untuk terus membantu para tetamu sama seperti kakitangan AirAsia.

“Kami sentiasa berusaha untuk memberikan perkhidmatan yang lebih pantas dan lebih baik dengan memanfaatkan data raya untuk menyokong bukan sahaja pelanggan syarikat penerbangan kami tetapi juga pelanggan aplikasi super kami yang mencecah hampir 50 juta pelawat unik sebulan.

“Walaupun AVA tidak dapat memberikan perkhidmatan sepenuhnya kepada semua, ia telah menunjukkan peningkatan perkhidmatan yang lebih baik sejak kebelakangan ini. AVA mula dilancarkan sebelum pandemik pada bulan Disember 2019 di mana pada awalnya ia mengendalikan 40% pertanyaan biasa daripada para pelanggan. Menjelang akhir tahun 2020, semasa tempoh puncak, AVA telah mengendalikan 45 juta pertanyaan sejak Covid-19 melanda pada awal tahun itu, dan berjaya mengendalikan sehingga 80% pertanyaan pelanggan dengan segera. Pada tahun 2020, AVA telah mengendalikan sehingga 5,681 permintaan pada setiap jam atau 95 permintaan setiap minit secara purata.

“AVA kini mengendalikan 87% pertanyaan pelanggan antara bulan Januari dan 24 Mei 2022, dengan tahap kepuasan pelanggan sebanyak 84% yang merupakan nilai yang tinggi dalam piawaian industri.

“Walau bagaimanapun, ejen sembang langsung kami sentiasa bersedia untuk membantu para pelanggan untuk pertanyaan yang lebih kompleks. Jika AVA tidak dapat membantu dengan segera, ia akan merujuk kepada ejen sembang langsung. Kami sedar masa menunggu untuk berkomunikasi dengan ejen sembang langsung adalah lebih lama daripada apa yang kami jangkakan sepanjang tempoh puncak baru-baru ini yang turut menjejaskan syarikat penerbangan lain. Kami menjangkakan masa menunggu standard akan dikurangkan dengan ketara pada masa hadapan sejajar dengan peralihan negara ke fasa endemik.

“Inovasi digital adalah DNA kami dan skop produk AVA seperti pengendalian perkhidmatan, kemudahan berkomunikasi dan ketangkasannya akan dibawa ke tahap seterusnya untuk mengendalikan jutaan pertanyaan tetamu setahun bagi perkhidmatan penerbangan dan aplikasi super untuk produk gaya hidup AirAsia. Namun, pada masa yang sama, kami memahami kepentingan untuk mencapai keseimbangan dalam interaksi bersama-sama ejen sembang langsung untuk sebarang pertanyaan rumit dan memerlukan sokongan lanjut. Justeru, kami akan terus merevolusikan produk dan perkhidmatan kami untuk terus memberikan yang terbaik.”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: