Luar Negara

Huawei umum ciptaan baharu, Revolusi AI, 5G dan pengalaman pengguna

SHENZHEN, China – Huawei mengumumkan kumpulan ciptaan yang penting sebagai sebahagian daripada Anugerah “Top Ten Inventions” dwitahunannya, di forum “Meluaskan Landskap Inovasi 2022” (“Broadening the Innovation Landscape 2022”) yang diadakan di ibu pejabat Shenzhen.

Anugerah berkenaan diwujudkan untuk mengiktiraf ciptaan yang dapat mencipta siri produk baharu, seterusnya menjadi ciri-ciri komersial yang penting bagi produk sedia ada atau menjana nilai yang besar untuk syarikat dan industri.

Ciptaan yang menerima anugerah bermula daripada rangkaian neural penambah yang mengurangkan penggunaan kuasa dengan ketara dan kawasan litar untuk “iris optik” mengubah keadaan yang menyediakan pengecam unik untuk gentian optik. Ia direka bentuk untuk membantu pembawa mengurus sumber rangkaian mereka, mengurangkan masa dan kos yang berkaitan dengan penggunaan jalur lebar.

Pengumuman berkenaan dibuat dalam konteks hak harta intelek, perlindungan dan perkongsian yang dipercayai oleh Huawei sebagai kritikal terhadap ekosistem teknologi.

“Melindungi IP merupakan kunci untuk melindungi inovasi,” kata Ketua Pegawai Undang-undang Huawei, Song Liuping. “Kami tidak sabar-sabar untuk melesenkan paten dan teknologi kami untuk berkongsi inovasi kami bersama dunia. Ini akan membantu meluaskan landskap inovasi, memacu industri kami ke hadapan dan memajukan teknologi untuk semua,” tambah beliau.

“Huawei sentiasa mengubah dirinya dan tekal menunjukkan kepada dunia mengenai nilai IP dari China,” kata Tian Lipu, Presiden China Chapter International Association for the Protection of Intellectual Property.

Menjelang penghujung tahun 2021, Huawei memegang lebih daripada 110,000 paten aktif dalam lebih 45,000 keluarga paten. Ia memiliki lebih banyak paten dibenarkan berbanding mana-mana syarikat Cina yang lain, telah memfailkan permohonan paten terbanyak dengan Pejabat Paten EU dan menduduki tempat kelima dari segi paten baharu yang dibenarkan di Amerika Syarikat. Selama lima tahun berturut-turut, Huawei menduduki kedudukan No.1 di seluruh dunia dari segi permohonan Perjanjian Kerjasama Paten.

Alan Fan, Ketua Jabatan IPR Huawei, berkata nilai pada paten Huawei telah menyaksikan pengiktirafan yang luas dalam industri, terutamanya dalam piawaian arus perdana seperti teknologi selular, Wi-Fi dan kodek audio/video.

“Dalam lima tahun yang lalu, lebih daripada dua bilion telefon pintar telah dilesenkan kepada paten 4G/5G Huawei. Bagi kereta pula, kira-kira lapan juta kenderaan terhubung yang dilesenkan kepada paten Huawei dihantar kepada pengguna setiap tahun,” kata Fan.

Huawei turut bekerjasama dengan aktif bersama syarikat-syarikat pentadbiran lesen paten bagi menawarkan lesen “sehenti” untuk piawaian arus perdana.

“Lebih 260 syarikat—menyumbang satu bilion peranti—telah memperoleh lesen paten HEVC Huawei melalui kumpulan paten,” kata Fan. Beliau menambah bahawa syarikat ini turut berbincang untuk mewujudkan himpunan paten baharu untuk memberikan industri ini dengan “akses pantas” kepada paten Huawei untuk peranti Wi-Fi di serata dunia.

Huawei turut membincangkan program-program pelesenan bersama untuk paten 5G bersama pakar-pakar pelesenan dan para pemegang paten industri terkemuka yang lain.

Liu Hua, Pengarah Pejabat Organisasi Harta Intelek Dunia di China, memuji fokus Huawei yang berkekalan terhadap inovasi dengan berkata: “Kami berharap dapat melihat Huawei terus mengambil bahagian dalam pertandingan global peringkat tinggi dengan inovasi sebagai terasnya.”

Bagi Manuel Desantes, bekas Naib Presiden Pejabat Paten Eropah, melihatkan banyaknya perubahan di dunia pada hari ini, apa yang paling penting bukan lagi bilangan paten atau ciptaan berdaftar. “Sistem IP dapat memastikan agar ciptaan yang layak dilindungi merupakan ciptaan yang dapat membawa nilai sebenar,” kata beliau.

Ini merupakan inovasi ketiga dan acara bertema IP yang dianjurkan oleh Huawei berhubung amalan inovasinya. Setiap tahun, Huawei melabur lebih 10% daripada hasil jualannya ke dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D).

Dari segi perbelanjaan R&D, Huawei menduduki tempat kedua pada Papan Mata Pelaburan R&D Industri EU 2021. Pada tahun 2021, syarikat ini meningkatkan pelaburan R&Dnya kepada CNY142.7 bilion, mewakili 22.4% daripada jumlah hasil kami. Sepanjang dekad yang lalu, jumlah pelaburan R&D Huawei melangkaui CNY845 bilion.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: