Terkini

Tindakan perlu diambil terhadap pengkhianat isu Batu Puteh – MB Johor

Johor Bharu – Tindakan undang-undang perlu diambil ke atas pengkhianatan yang telah menyebabkan negara kehilangan Batu Puteh, kata Menteri Besar Johor Onn Hafiz Ghazi.

Beliau berkata kekhilafan kerajaan Pakatan Harapan (PH) ketika itu yang menarik balik rayuan tuntutan ke atas Batu Puteh bukan sahaja meninggalkan satu duluan yang buruk, tetapi turut mencatatkan satu detik hitam dalam sejarah negara yang berdaulat.

“Sebagai sebuah negara yang berdaulat, tiada ruang untuk pemimpinnya mengambil ringan atau alpa dalam mempertahankan kedaulatan negara, walaupun sekecil atau sekelumit saiz kawasan yang menjadi rebutan, setiap inci perlu kita jaga dan pertahankan.

“Kerajaan PH pada masa itu telah khilaf dengan menarik balik rayuan tuntutan ke atas Batu Puteh dan ia bukan sahaja telah meninggalkan satu precedent yang buruk kepada negeri dan negara, tetapi lebih daripada itu mencatatkan satu detik hitam dalam sejarah negara kita yang berdaulat.

“Semoga tindakan undang-undang diambil ke atas pengkhianatan ini,” katanya ketika menggulung perbahasan titah Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar pada persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor semalam.

Onn berkata meskipun ada pihak beranggapan Batu Puteh yang berkeluasan saiz sebesar padang bola iaitu 8,560 meter itu tidak memiliki kepentingan ekonomi yang signifikan, namun ia mempunyai kepentingan dari sudut kedudukan strategik maritim serta terletak begitu dekat dengan Johor, iaitu 14.3 kilometer dari Tanjung Penyusop, Johor berbanding 46 kilometer dari Changi, Singapura.

Pada 16 Jun lepas, Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar semasa merasmikan pembukaan Penggal Persidangan Pertama Dewan Undangan Negeri ke-15 turut menzahirkan kekecewaan dengan keputusan kerajaan Persekutuan kerana membatalkan rayuan tuntutan Batu Puteh pada tahun 2018.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: