Terkini

Industri vape mohon kerajaan membezakan peraturan vape daripada rokok

KUALA LUMPUR – Empat persatuan yang mewakili lebih daripada 3,000 usahawan dan perniaga dan 15,000 pekerja dalam sektor pembuatan, pengedaran, peruncitan dalam industri vape, iaitu Malaysia Retail Electronic Cigarette Association (MRECA), Dewan Perniagaan Vape Malaysia (DPVM), Persatuan Peniaga Vape Melayu (PPVM) dan Malaysia E-Vaporizers dan Tobacco Alternative Association (MEVTA) hari ini menyerahkan satu memorandum dan memohon Kerajaan untuk mempertimbangkan masa depan industri vape tanahair dalam membuat peraturan berkenaan industri vape.

Ini berikutan pelan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk memperkenalkan akta baharu yang akan dibentang pada sesi Parlimen pada bulan Julai 2022. Memorandum tersebut adalah bagi mengemukakan suara serta kegusaran berkenaan perkembangan rang undang undang tersebut kerana input serta pendapat industri tidak diambil pihak KKM.

Menurut Dato’ Adzwan Ab Manas, Presiden, Malaysia Retail Electronic Cigarette Association (MRECA), pihak KKM telah mengadakan beberapa sesi libat urus dengan industri berkenaan kawalan peraturan vape dalam beberapa bulan ini, namun suara pihak industri tidak diberikan pertimbangan yang sewajarnya.

“Sebagai badan yang mewakili suara pengilang-pengilang industri vape tempatan, kami berpendapat pandangan kami adalah amat penting dalam perkara kawal selia industri ini yang melibatkan masa depan industri tempatan,” katanya.

Katanya lagi, rokok dan vape adalah produk yang berbeza. Rokok diperbuat daripada daun tembakau melibatkan pembakaran yang mengeluarkan asap dari bahan-bahan toksik yang jelas berbahaya.

“Vape pula adalah produk pemanasan cecair bagi menghasilkan wap air yang terdiri daripada Vegetable Glycerin (VG), Propylene Glycol (PG), perisa dan nikotin. Pengguna dan pihak umum harus didedahkan dengan maklumat yang betul bahawa kemudaratan rokok dan vape adalah berbeza sama sekali dan peraturannya juga harus berbeza,” katanya.

Dalam pada itu, Mohamad Neezam Talib, Presiden, Malaysia E-Vaporizers and Tobacco Alternative Association (MEVTA) berkata, cadangan untuk menyamakan rokok dan vape di mana KKM berhasrat untuk melaksanakan larangan jualan dan penggunaan vape untuk sesiapa yang dilahirkan selepas 2005 akan menjejaskan perniagaan pengusaha vape tanahair serta keseluruhan ekosistem industri vape.

“Cadangan ini akan memberikan kesan yang besar kepada usahawan tempatan dan akan membantutkan industri vape di Malaysia. Peraturan yang diperkenalkan sepatutnya mengambil kira masa depan industri vape tempatan serta potensi industri vape dalam mengambil alih industri rokok tembakau memandangkan semakin ramai perokok mula bertukar kepada vape sebagai alat berhenti merokok,” kata Mohamad Neezam Talib.

Selain itu, Sabri Ismail, Presiden, Persatuan Peniaga Vape Melayu (PPVM) juga memohon kerajaan untuk menyelaraskan perlaksanaan undang-undang di mana industri vape bakal dikawal selia oleh beberapa Kementerian yang berkenaan.

“Sebagai contoh, tahun lepas Kementerian Kewangan telah mengumumkan untuk memperkenalkan cukai untuk berkuatkuasa tahun ini, manakala Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna telah memperkenalkan undang-undang untuk memastikan pensijilan dibuat SIRIM ke atas peranti vape dan polisi keselamatan peranti akan dikuatkuasakan pada tahun ini. Selepas ini, KKM pula akan memperkenalkan perundangan ke atas produk dan industri vape. Segala perancangan, undang-undang, peraturan berkaitan vape harus diselaraskan mengikut jabatan dan kementerian. Ia tidak sepatutnya bercanggah dan berbeza kerana hal ini akan menimbulkan kecelaruan,” kata Ismail Sabri.

Selain itu, Ridhwan Rosli, Setiausaha Agung, Dewan Perniagaan Vape Malaysia (DPVM) menambah, pihak industri juga memohon agar Kerajaan menggariskan polisi untuk pelaburan berkenaan industri.

“Kerajaan perlu memperkemaskan polisi import dan eksport produk vape kerana pada masa ini, tiada polisi berkenaan perkara ini. Dengan memperkukuhkan garis panduan untuk dasar perdagangan, ia akan dapat menarik pelaburan domestic dan pelaburan langsung asing (FDI) dan akan membawa kepada pertumbuhan industri yang positif,” kata Ridhwan Rosli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: