Sukan

Pemain bola sepak kelahiran UK dapat kerakyatan Malaysia

Kuala Lumpur – Pemain bola sepak kelahiran UK Lee Andrew Tuck diberikan kerakyatan Malaysia selepas menempuh proses yang disifatkannya sebagai “jalan sukar”.

“Hari ini, akhirnya secara rasminya saya boleh berkata saya adalah warga Malaysia,” kata pemain Sri Pahang itu dalam satu hantaran Instagram semalam ketika negara menyambut Hari Merdeka.

“Saya sangat bersyukur mendapat kerakyatan Malaysia. Saya menempuh jalan sukar dan perlu berkorban untuk sampai ke tahap ini, namun ia adalah peluang yang tidak dapat saya lepaskan.”

Lee, 34, yang bermain dalam liga bola sepak di Thailand dan Bangladesh sebelum menetap di Malaysia, pernah berkhidmat bersama pasukan Negeri Sembilan dan Terengganu.

Dalam hantarannya, dia turut mengucapkan terima kasih kepada pemilik kelab Sri Pahang Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah, adik kepada Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah, yang bertindak sebagai pengerusi kelab dan menganggotai lembaga pengarah.

“Saya juga ingin mengucapkan terima kasih kepada keluarga tersayang dan rakan-rakan terdekat,” katanya mengakhiri hantaran itu dengan emoji Jalur Gemilang.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: