Gaya Hidup

Shopee Mendedahkan Cara Komuniti Influencer Membina Kepercayaan

KUALA LUMPUR – Shopee, platform e-dagang terkemuka Malaysia, mengkaji kesan Influencers di Malaysia dalam memaklumkan keputusan pembelian rakyat Malaysia dalam talian. Kajian pasaran Shopee* mengkaji struktur motivasi 2,459 pembeli, yang terdiri daripada Gen-Z (40%), Milenium (36%), Generasi X (17%) dan Baby Boomers (7%), dalam mengikuti influencers.

Lima daripada sepuluh rakyat Malaysia paling berkaitan dengan mikro-nano influencers dengan bilangan pengikut di bawah 500,000. Influencers ini boleh dipercayai kerana mereka menduduki tempat khusus dalam berkongsi cadangan dari mulut ke mulut kepada kalangan minat yang terkenal. Tahap di mana rakyat Malaysia mengikuti influencer di peringkat lain tersebar: 25% mengikuti Mega influencers (lebih 1 juta) dan 22% memilih makro influencers (dengan 500,000 hingga kurang daripada satu juta pengikut). Dengan peningkatan influencers di Malaysia, 3 dalam 10 pembeli mahu influencer berinteraksi dengan mereka pada tahap peribadi supaya mereka boleh terus menonjol daripada rakan sebaya mereka.

Satu pertiga (30%) mengakui bahawa mereka mengikuti influencers untuk mengesahkan semula pilihan membeli-belah sebelum mereka membeli produk. 22% lazimnya mengikuti influencers untuk kekal mengikut aliran atau untuk mendidik diri mereka sendiri, 21% mendapati mereka boleh dikaitkan, 20% ingin menemui perkara baharu dan hanya 7% memilih untuk mengikuti mereka demi populariti. Merentasi generasi, rakyat Malaysia dalam talian mahukan akses kepada maklumat yang membantu mereka membeli-belah dengan lebih bijak.

Jenis kandungan influencers yang paling popular, menurut satu pertiga (33%) pembeli Malaysia, ialah ulasan, vlog dan video unboxing. Unboxing telah menjadi trend popular di seluruh e-dagang, terutamanya untuk Shopee livestream influencers, di mana mereka mempunyai kelebihan untuk mempamerkan potensi penuh produk dan menunjukkan keberkesanannya dalam tindakan kepada komuniti pengikut yang ramai. Ia telah menjadi cara yang paling dipercayai untuk mereka berkongsi nasihat peribadi, mendapatkan maklum balas dua hala dan menjawab soalan tentang produk secara terus dengan bukti yang menarik.


Baki pembeli yang ditinjau mendapat inspirasi dalam jenis kandungan berikut: 20% menonton DIY hacks, tips, and tricks, 19% berasa dihargai dengan pemberian hadiah, tawaran istimewa atau peraduan, 15% menemui produk baharu atau pengumuman pelancaran ciri dan 12% lebih suka interaktif video, strim langsung dan tinjauan pendapat. Shopee menyatukan komuniti melalui kandungan yang menghiburkan dan untuk influencers menjalin hubungan bermakna dalam saluran masa nyata seperti Shopee Live.

“Dengan banyak penjual baharu di pasaran sejak wabak itu, pembeli difahamkan berhadapan dengan lebih banyak pilihan dan lebih banyak perkara yang tidak diketahui. Influencers kami ialah komuniti yang dipercayai: Pembeli Malaysia di pasaran kami mengetahui sumbernya, menganggap mereka sebagai rakan sebaya, dan melihat kepada mereka untuk menentukan sama ada mereka mendapat harga terbaik dan sama ada mereka boleh mempercayai cadangan pengguna,” kata Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia.

Apabila Shopee bertanya kepada 1,035 penjual jenis kandungan yang mereka fikir influencers perlu siarkan di media sosial untuk membantu rakyat Malaysia membeli-belah dengan lebih bijak, 48% daripada penjual memilih influencers untuk menyiarkan gulungan dan video produk mereka yang relevan dan tulen. 24% mahu produk mereka dipaparkan secara organik dalam kandungan yang menarik, 15% mahu melihat produk mereka pada swafoto influencers, dan 15% mahu influencers memberikan produk mereka dalam interaksi langsung.

“Kami amat percaya bahawa komuniti influencers kami akan membantu penjual mencapai pertumbuhan yang mampan kerana kami melihat lebih ramai rakyat Malaysia mempercayai mereka untuk memaklumkan keputusan membeli-belah mereka. Shopee Affiliate Programme, Shopee Influencer Marketing Programme, and Shopee Live adalah contoh bagaimana penjual boleh memanfaatkan komuniti yang dipercayai untuk memupuk hubungan yang lebih bermakna dan setia dalam talian,” tambah Soh.

Kajian ini memulakan cerapan e-dagang Shopee Malaysia edisi November tentang cara influencers di Malaysia bergema dengan khalayak tempatan dan cara penjual boleh melibatkan mereka untuk memupuk kesetiaan dalam talian. Cerapan lanjut akan didedahkan pada 2 November 2022. Shopee akan meningkatkan tahap individu ini dengan mendekatkan komuniti melalui Shopee Influencers Fest Countdown Party pada 10 November 2022.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: