Terkini

KPM umum cuti 5 hari untuk pelajar pulang mengundi

Kuala Lumpur – Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengumumkan pelajar di institusi pusat pengajian tinggi  di bawahnya diberi cuti lima hari bermula 17 November sehingga 21 November bagi membolehkan mereka pulang mengundi.

Dalam sebuah kenyataan, KPM berkata dalam tempoh itu semua kelas atau aktiviti yang melibatkan pelajar di institusi pendidikan guru, kolej matrikulasi, vokasional dan Tingkatan Enam ditangguhkan ke suatu tarikh lain

“Ketetapan KPM ini adalah selaras dengan pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“Tempoh pelepasan yang diberikan ini adalah bagi membolehkan pelajar mempunyai masa yang mencukupi untuk membuat perjalanan pergi dan balik ke lokasi pusat pengundian masing-masing,” katanya.

Menurut kementerian itu, keputusan ini diambil sebagai tanda sokongan KPM bagi pelaksanaan Undi 18 yang telah diwartakan oleh kerajaan akhir tahun lalu.

Pendaftaran automatik pemilih baru berkuat kuasa pada akhir tahun lalu berikutan kelulusan rang undang-undang (RUU) untuk menurunkan umur mengundi dari 21 kepada 18 tahun selepas ia disokong sebulat suara di Dewan Rakyat.

Daripada keseluruhan hampir tujuh juta pengundi baru dalam daftar pemilih, kira-kira 16% daripadanya adalah pengundi mewakili kumpulan umur 18-20 tahun.

Pembubaran Parlimen diumumkan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob pada 10 Oktober lalu bagi memberi laluan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) diadakan.

SPR menetapkan hari pengundian bagi PRU15 pada 19 November, penamaan calon pada 5 November dan pengundian awal pada 15 November.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: