Politik Terkini

Fahmi Fadzil dilantik jurucakap kerajaan

Kuala Lumpur – Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil dilantik sebagai jurucakap bagi kerajaan perpaduan untuk berhadapan dengan media.

Perkara itu disahkan oleh Fahmi hari ini yang menurutnya, dalam mesyuarat Kabinet dua minggu lepas, Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengeluarkan arahan supaya beliau dan Kementerian Komunikasi dan Digital (KKD) bertindak sebagai wakil atau jurucakap bagi kerajaan terutama ketika berdepan dengan pihak media.

Fahmi berkata sidang media selepas mesyuarat Kabinet setiap Rabu akan dikendalikan beliau sekiranya perdana menteri tidak dapat hadir.

“Mana-mana minggu, sebagai contohnya perdana menteri tidak dapat anjurkan sidang media mingguan, maka saya dan KKD akan usahakan,” katanya.

Fahmi berkata antara peranan sebagai jurucakap kerajaan adalah, pihak media boleh merujuk kepadanya untuk mendapatkan kepastian terhadap isu-isu yang perlu mendapatkan pengesahan.

“Ini bagi memastikan kementerian atau menteri yang tepat untuk dirujuk bagi mendapatkan maklum balas,” katanya.

Fahmi berkata KKD juga akan berbincang dengan badan penyiaran bagi menyediakan maklumat terperinci dan menyeluruh tentang aktiviti kerajaan yang dijangka disiarkan minggu depan dalam slot berita.

“Pelbagai maklumat yang disampaikan oleh kementerian dan agensi namun tiada penegasan kepada kepada pencapaian dan kejayaan yang dilakukan,” katanya.

Terdahulu dalam ucapannya di perhimpunan itu Fahmi berkata, agensi KKD seperti Jabatan Penerangan Malaysia (Japen), Pertubuhan Berita Nasional Malaysia (Bernama) dan Radio Televisyen Malaysia (RTM) perlu membantu kerajaan untuk memberi penjelasan tentang konsep Madani.

“Intipati (Madani) itu lebih dari slogan tetapi hasrat yang dibawa kerajaan,” katanya adalah penting untuk KKD memainkan peranan untuk meneliti, menterjemah dan mengolah apa maksud Madani kepada rakyat.

Mengenai pelantikan Nurul Izzah Anwar sebagai penasihat kanan ekonomi dan kewangan perdana menteri, Fahmi berkata bukan sahaja Nurul Izzah, tetapi kerajaan pimpinan Anwar juga melantik beberapa individu sebagai penasihat termasuk Mohd Hassan Marican.

“Istilah penasihat itu jelas kerana mereka tidak akan menyentuh mengenai dasar, tiada punca kuasa termasuk memanggil mesyuarat serta tidak dibayar gaji,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: