Politik Terkini

Mahkamah tolak permohonan Najib Razak batalkan sabitan SRC

Kuala Lumpur – Mahkamah Persekutuan hari ini menolak permohonan Najib Razak untuk semakan kehakimannya yang mengekalkan sabitan kesalahannya, hukuman penjara 12 tahun dan denda bagi penyelewengan RM42 juta dana SRC International, sekali gus memusnahkan harapan terakhir bekas perdana menteri itu untuk mendapatkan bantuan perundangan dalam kesnya. 

Panel lima hakim dalam penghakimannya membuat keputusan majoriti 4-1.

Najib, yang kini sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun di Penjara Kajang, berusaha membatalkan keputusan itu oleh panel lima hakim Mahkamah Persekutuan yang diketuai Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat pada 23 Ogos tahun lepas. 

Peguamnya Muhammad Shafee Abdullah berhujah bahawa panel hakim terdahulu tersilap kerana tidak membenarkan penangguhan perbicaraan. 

Shafee juga memetik keputusan tersebut untuk tidak membenarkan bekas peguam Najib Hisyam Teh Poh Teik menarik diri, serta catatan Facebook 2018 mengenai Najib yang dibuat oleh suami Tengku Maimun. 

Beliau berkata hakim tertinggi sepatutnya tahu mengenainya dan bertanya sama ada Tengku Maimun perlu menarik diri sebagai panel.

Sementara itu pihak pendakwaan berhujah tiada pelanggaran keadilan, salah laku keadilan atau penyalahgunaan proses mahkamah.

Pendakwa raya V Sithambaram berkata pembelaan diberi peluang untuk mengemukakannya semasa rayuan terakhir, dan Najib melantik peguam baru dengan harapan dapat menangguhkan pendengaran rayuannya.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 28 Julai 2020 mensabitkan bekas perdana menteri itu atas tuduhan pecah amanah jenayah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa berkaitan dana RM42 juta SRC International.

Dia dijatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, keputusan itu dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan pada 8 Disember 2021.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: