Terkini

PRESMA, Maahad Tahfiz Al-Faridiyah agih bantuan raya kepada 2,000 asnaf

KUALA LUMPUR – Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (Presma) dengan kerjasama Tahfiz Al-Madrasathul Faridiyah menyumbang bantuan keperluan asas kepada 2,000 asnaf menerusi program bantuan Hari Raya Aidilfitri, tahun ini.

Pengerusi tahfiz berkenaan, Datuk Jawahar Ali berkata, lebih 1,000 permohonan diterima menerusi edaran borang permohonan yang dibuka di madrasah itu sejak 1 Ramadan lalu.

Penyerahan bantuan disalurkan bermula selepas solat Asar yang turut akan disekalikan dengan majlis berbuka puasa.

Ujarnya, program bantuan itu telah diperkenalkan sejak 1997 yang diteruskan sehingga kini bagi memberikan bantuan kepada asnaf dan golongan memerlukan di ibu kota.

“Kita tidak letakkan syarat yang ketat kerana mahu memudahkan cara bantuan, memadai asalkan mempunyai kad pengenalan.

“Maknanya tiada permohonan yang ditolak. Ini kerana kita faham, ketika ini ramai yang memerlukan bantuan. Pada saya, sesiapa yang datang hari ini (Ahad) merupakan mereka yang ada keperluan untuk dibantu,” katanya ditemui pada program edaran borang bantuan di madrasah itu pada semalam.

Beliau yang juga Presiden Presma berkata, mereka yang layak akan diberikan kupon bagi menerima barangan dapur bernilai RM200 setiap satu.

“Permohonan setiap tahun ada menunjukkan peningkatan dan kita memahami keperluan itu susulan ramai terkesan ketika pandemik Covid-19.

“Kita memikirkan makanisme yang boleh digunakan untuk membantu penerima sumbangan ini supaya boleh menjadi pembayar zakat satu hari nanti,” katanya.

Katanya, program bantuan itu membabitkan peruntukan antara RM400,000 hingga RM450,000 yang turut mendapat sumbangan daripada para peniaga India Muslim.

“Ia menjadi kelaziman setiap kali sebelum Ramadan, sudah ada yang bertanya mengenai program bantuan yang bakal dianjur bagi turut serta menyalurkan sumbangan.

“Mengenai kos bantuan pula, memang ada peningkatan susulan kenaikan barang yang tidak dapat dielakkan. Jika sebelum ini pek bantuan boleh didapati dengan kadar RM150 tetapi kini kepada RM200,” ujarnya.

Turut hadir ketika majlis penyerahan bantuan, Datuk Seri Abdul Halim Abdul Saman, Penaung Madrasah Tahfiz Al Faridiyah dan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: