Luar Negara

Hari Antarabangsa Menentang Senjata Nuklear: Inisiatif yang dimulakan Kazakhstan

Pada 29 Ogos setiap tahun, dunia merayakan Hari Antarabangsa Menentang Ujian Nuklear, suatu inisiatif peringatan oleh Kazakhstan dan Presiden Pertama Nursultan Nazarbayev yang mengumumkan 29 ogos sebagai Hari Antarabangsa Menentang Senjata Nuklear pada tahun 2009 semasa upacara ulang tahun ke-20 penghentian ujian di tapak ujian nuklear Semipalatinsk.

Kazakhstan melepaskan senjata nuklear yang paling merosakkan keempat di dunia yang diwarisi dari Kesatuan Soviet setelah merdeka pada tahun 1991 dan menutup laman ujian Semipalatinsk, yang membawa kepada menyerahkan draf ke Majlis Umum PBB (UNGA) tentang “Hari Antarabangsa Menentang Ujian Nuklear”, yang disokong oleh 26 negera dan pada 2 Disember 2009, UNGA mengisytiharkan 29 Ogos sebagai Hari Antarabangsa Menentang Ujian Nuklear.

Deklarasi ini disambut di seluruh dunia dan menyeru dunia untuk mengingati akibat buruk dari ujian nuklear dan mencegah eksperimen ini pada masa akan datang, bersama-sama dengan melibatkan semua jangkauan maklumat dan acara yang dihoskan oleh PBB, kerana kepentingan hari ini berlaku bukan hanya untuk Kazakhstan tetapi untuk seluruh dunia.

Pada 26 Ogos 2010, ibu kota Kazakhstan, Nur-Sultan, menganjurkan persidangan yang didedikasikan untuk Hari Antarabangsa, dengan penyertaan dari Organisasi Perjanjian Larangan Uji Nuklear Komprehensif (CTBTO), Agensi Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) dan organisasi antarabangsa yang lain.

Persidangan tersebut mengadopsi pernyataan yang secara khusus menyatakan sumbangan besar Presiden Pertama Nazarbayev kepada dunia bukan nuklear dengan keputusan bersejarahnya untuk menutup salah satu tapak nuklear terbesar di dunia.

Pada 12-13 Oktober 2011, bandar Nur-Sultan dan Semey menjadi tuan rumah Forum Antarabangsa “Untuk Dunia Bebas Nuklear”, yang didedikasikan untuk ulang tahun ke-20 Kemerdekaan Kazakhstan dan ulang tahun ke-20 penutupan tapak ujian nuklear Semipalatinsk .

Forum ini menyaksikan penyertaan dari banyak organisasi antarabangsa termasuk IAEA, CTBTO, SCO, bersama pemenang hadiah Nobel, pegawai asing, dan wakil Parlimen dari seluruh dunia.

Peserta persidangan mengadopsi Deklarasi Astana, yang mengiktiraf Hari Antarabangsa Menentang Ujian Nuklear akan menyumbang kepada dunia bebas nuklear.

Pada 27-29 Ogos 2012, dan bersama dengan ulang tahun penutupan tapak nuklear Semipalatinsk, dan Hari Antarabangsa Menentang Ujian Nuklear, Nur-Sultan, Semey, dan Kurchatov menjadi tuan rumah Persidangan Antarabangsa “Dari Melarang Uji Nuklear ke Dunia Bebas Nuklear Senjata ”.


Persidangan ini dihadiri oleh para pemimpin dan anggota parlimen dari 46 negara, dengan wakil dari organisasi antarabangsa, ahli politik, saintis, NGO, dan Media.


Semasa persidangan, Presiden Pertama Kazakhstan Nursultan Nazarbayev mengumumkan pelancaran projek Antarabangsa “ATOM” (Abolish Testing: Our Mission). Objektif projek adalah untuk mencapai perubahan yang nyata dengan mengumpulkan orang-orang di seluruh dunia untuk menentang ujian nuklear dan senjata ke dunia bebas nuklear.

Projek ini membolehkan sesiapa sahaja di dunia yang menentang senjata nuklear untuk menandatangani petisyen yang menginginkan penghentian ujian Nuklear.


Acara terbesar yang didedikasikan untuk Hari Antarabangsa menentang Ujian Nuklear berlangsung pada 5 September 2013, di Perhimpunan Agung PBB, dan dihadiri oleh perwakilan peringkat tinggi organisasi antarabangsa dan banyak wakil dari seluruh dunia.

Pada 29 Ogos 2016, dalam rangka inisiatif Gerakan Anti Nuklear Global, bersama-sama dengan Anggota Parlimen NGO yang terkenal untuk Non-Proliferasi Nuklear dan Perlucutan Senjata (PNND) sebuah Persidangan Antarabangsa “Membangun Dunia Tanpa Nuklear “diadakan di Nur-Sultan.

Acara ini didedikasikan untuk ulang tahun ke-25 penutupan tapak ujian nuklear Semipalatinsk.
Persidangan ini dihadiri oleh perwakilan dari 50 negara, termasuk pemerintah, NGO, pakar dalam bidang perlucutan senjata nuklear, dan ia mengadopsi dokumen akhir “Visi Astana: dari jerebu radioaktif ke dunia tanpa senjata nuklear”.

Pada 29 Ogos 2017, dengan penyertaan Presiden Pertama Kazakhstan, N. Nazarbayev dan Ketua Pengarah IAEA Yukiya Amano, perasmian bangunan Bank Uranium Diperkaya Rendah (LEU) IAEA berlangsung di Loji Metalurgi Ulba. Dengan menyediakan wilayahnya untuk lokasi LEU Bank, Kazakhstan memberikan sumbangan tambahan untuk memperkuat penyebaran senjata pemusnah besar-besaran dan penciptaan mekanisme baru untuk bekalan LEU yang dijamin ke negara-negara anggota IAEA.

Pada 29 Ogos 2018, Nur-Sultan menganjurkan Persidangan Antarabangsa Pertubuhan Perjanjian Larangan Uji Nuklear Komprehensif (CTBTO) “Mengenang masa lalu, melihat masa depan.” Acara ini dihadiri oleh ahli-ahli CTBTO Eminent Persons Group – tokoh antarabangsa terkenal dan penyokong aktivis berlakunya Perjanjian ini, serta Kumpulan Belia CTBTO – profesional muda dan pelajar dari pelbagai negara.


Tahun 2019 menyaksikan banyak acara yang diadakan dalam dedikasi untuk Hari Antarabangsa Menentang Senjata Nuklear, di Nur-Sultan, sebuah upacara diadakan untuk mewakili “Hadiah Nazarbayev untuk dunia tanpa senjata nuklear dan keamanan global”.

Para pemenang tahun itu adalah Lassina Zerbo, CBTO Setiausaha Eksekutif, dan mendiang Ketua Pengarah IAEA Yukiya Amano.


Majlis dihadiri oleh wakil keluarga Amano – janda dan saudaranya (Duta Besar Mari Amano), serta tetamu kehormat dari IAEA, dan banyak organisasi dan negara lain di seluruh dunia.

Atas inisiatif Kementerian Luar Negeri Kazakhstan, Setiausaha Jeneral PBB Antonio Guterres mengirim pesan video kepada para peserta upacara tersebut, di mana dia menyatakan bahawa dunia yang bebas dari senjata nuklear, termasuk larangan ujian nuklear, tetap menjadi keutamaan terpenting PBB dalam bidang perlucutan senjata. Sehubungan itu, Setiausaha Jeneral PBB mengucapkan terima kasih kepada Presiden Pertama Kazakhstan Nursultan Nazarbayev atas komitmennya terhadap tujuan ini dan penubuhan penghargaan ini.


Akhirnya, pada 29 Ogos 2019, di New York, Wakil Tetap Kazakhstan Kairat Umarov menyerahkan kepada sekretariat PBB dokumen mengenai pengesahan Perjanjian Larangan Senjata Nuklear (NPT).
Tahun ini, pada 26 Ogos, diadakan acara konferensi video, yang dikhaskan untuk Hari Antarabangsa menentang Ujian Nuklear. Dengan penyertaan Setiausaha Jeneral PBB A. Guterres dan Presiden Perhimpunan Agung PBB M. Bande, Setiausaha Eksekutif CTBTO secara rasmi mempersembahkan Presiden Pertama Kazakhstan – Pemimpin Bangsa N. Nazarbayev dan mantan Presiden Finland T. Halonen status unik baru – “juara CTBTO”.


Menteri Luar Negeri Kazakhstan Mukhtar Tileuberdi bercakap pada majlis itu bagi pihak Presiden Pertama Kazakhstan – Pemimpin Bangsa Nursultan Nazarbayev.
Di samping itu, acara persidangan video rasmi dirancang untuk menandakan tarikh ini di ibu negara Amerika Syarikat dan Britain.

Contohnya, pada 2 September 2020, di Washington, NGO Amerika Syarikat “Arms Control Association” dan “Center for Policy Research” (SUNY-Albany) akan mengadakan webinar dengan topik “Memperkuat Norma Larangan Uji Nuklear” , dengan penyertaan pakar Amerika dan Kazakh dalam bidang perlucutan senjata nuklear dan penyebaran.


Pada 8 September 2020, webinar akan diadakan di London dengan topik “Kerjasama Multilateral dalam Tempoh Pasca-COVID – Kesempatan Mencapai Dunia Tanpa Senjata Nuklear.” Acara ini akan dihadiri oleh Setiausaha Negara Luar Parlimen (Menteri Kejiranan Eropah dan Amerika) Inggeris, Setiausaha Eksekutif CTBTO, Ketua Pengarah Pejabat PBB di Geneva, Timbalan Menteri Luar Negeri Kazakhstan Yerzhan Ashikbayev, dan lain-lain.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: