Gaya Hidup

Petaling Street Kini Di Shopee sempena CNY 2021

Kuala Lumpur – Setiap kali menyebut Jalan Petaling atau lebih dikenali sebagai Petaling Street pasti akan terbayang kemeriahan di kawasan itu yang terdapat pelbagai gerai jualan. Digelar sebagai ‘China Town’ atau pekan Cina, ia juga merupakan destinasi pelancongan terkenal di ibu kota yang sering dilawati pelancong.

Bagaimanapun, keadaan semasa pandemik COVID-19 menyebabkan peniaga mengalami kerugian sehingga 95%.

Terkini, Persatuan Penjaja Dan Peniaga Kecil KL serta pihak Shopee telah mengambil inisiatif yang dipanggil sebagai “Petaling Street Goes Ong-Line” bagi membolehkan produk mereka dipasarkan dan dijual di seluruh negara.

Sebagai permulaan, terdapat lebih 1,500 barangan dari peniaga Petaling Street yang ditawarkan di Shopee dengan jualan bermula serendah RM0.88. Selain itu, pengguna juga boleh menebus 50% pulangan tunai.

“Jalan Petaling yang penuh warna dan sibuk sekarang benar-benar kosong berikutan PKP 2.0 yang telah menghadkan pelanggan untuk mengunjungi kedai kami. Ahli kami kini mempunyai lebihan perabot Tahun Baru Cina, pakaian yang berkaitan dan banyak lagi” kata Pengerusi Penjaja dan Peniaga Kecil Kuala Lumpur, Dato ’Ang Say Tee.

Ian Ho, Pengarah Urusan Regional Shopee menambah, “Kami membaca tentang perjuangan
Dato ’Ang dan penjual Petaling Street dalam berita, dan pasukan kami mengeluarkan idea untuk mencipta semula pengalaman Jalan Petaling dalam talian. Melalui perkongsian ini, kami akan
berikan sokongan dan pendedahan keutamaan kepada peniaga ini untuk membantu mendorong penjualan. Kami berharap dengan akses ke seluruh pasaran pengguna Malaysia dari Perlis ke Sarawak, ianya dapat membantu para peniaga”.

Dengan perkongsian ini, kami berharap bahawa rakyat Malaysia akan menyokong vendor Petaling Street kami dengan membeli keperluan CNY dari mereka dan membantu kami melindungi warisan Petaling Jalan. Jalan ini merupakan bahagian penting dalam sejarah yang menentukan negara berbilang budaya kita. Tolong bantu kami memastikan bahawa ia tidak pupus”.

Untuk lebih lanjut mengenai jualan Petaling Street Goes Ong-Line, layari pautan ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: