Terkini

UNI-MLC gesa KWSP percepat kelulusan automatik i-Sinar

KUALA LUMPUR – Majlis Rangkaian Kesatuan Sekerja Antarabangsa Malaysia (UNI MLC) menggesa Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mempercepatkan proses kelulusan automatik kemudahan i-Sinar untuk memudahkan urusan pencarum mengeluarkan wang simpanan mereka.

Presidennya Datuk Mohamad Shafie BP Mammal berkata pihaknya yakin KWSP mempunyai sistem yang terurus yang akan membolehkan proses kelulusan dibuat dengan pantas memandangkan pencarum mempunyai akaun KWSP sedia ada dan tidak perlu mengambil masa panjang.

“UNI MLC mengalu-alukan keputusan kerajaan yang dalam proses memansuhkan syarat kemudahan i-Sinar. Ia selari dengan pendirian UNI MLC yang tidak mahu pencarum KWSP terbeban dengan pelbagai kesukaran ketika mahu mengeluarkan wang simpanan itu,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz semalam dilaporkan berkata KWSP dalam proses memansuhkan syarat kemudahan i-Sinar untuk menambah baik inisiatif tersebut selepas mengambil kira maklum balas awam dan juga atas nasihat Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mohamad Shafie dalam pada itu turut mencadangkan agar jumlah pengeluaran RM1,000 setiap bulan dapat dinaikkan kepada sekurang-kurangnya RM2,000 sebulan sekali pengeluaran kerana setiap pencarum menghadapi cabaran yang berbeza.

“Ada antara mereka terpaksa membayar hutang dengan berhutang dan lain-lain keperluan harian bagi menampung kos sara hidup, tambahan pula ada yang telah hilang pekerjaan, malah ada gaji yang dipotong dan sebagainya,” tambahnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: