Luar Negara

Kazakhstan mengadakan sidang kemuncak tidak rasmi Majlis Kerjasama Negara-negara Bercakap Turki

Kazakhstan – Negara-negara anggota Majlis Parti Turki telah menyertai satu sidang kemuncak dalam talian tidak rasmi di atas inisiatif Kazakhstan pada 31 Mac 2021. Sidang kemuncak tidak rasmi itu bertema “Turkistan – Ibukota Spiritual Dunia Turki”.

Sidang kemuncak tersebut dibuka dan dimoderasi oleh Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev dan dihadiri oleh Presiden Pertama Kazakhstan serta Pengerusi Kehormat Majlis Turki, Nursultan Nazarbayev, Presiden Turki Recep Tayyip Erdoğan, Presiden Azerbaijan Ilham Aliyev, pemimpin Uzbekistan Shavkat Mirziyoyev, Presiden Kyrgyzar, Presiden Turkmenistan Gurbanguly Berdimuhamedov, Perdana Menteri Hungaria Viktor Orban, Setiausaha Jeneral Majlis Kerjasama untuk negara-negara Turki Baghdad Amreyev.

Sebagai moderator Sidang Kemuncak, Presiden Tokayev memberikan ucapan pembuka kepada Nursultan Nazarbayev, dan kemudian memberi ruang kepada semua peserta untuk berucap mengikut susunan abjad.

Dalam pernyataan pembukaannya, Nazarbayev menekankan peranan abjad Latin untuk negara Turki.

“Seiring dengan pembangunan kemanusiaan dan budaya, kita dapat belajar banyak antara satu sama lain. Penggunaan abjad Latin memberi kita sistem yang sama, kita mendapat peluang untuk menyumbang kepada perkembangan anak muda kita di peringkat global dan ianya adalah penting untuk kita berkembang bersama,” katanya.

Presiden Pertama Kazakhstan, Pengerusi Kehormat Majlis Turki Nursultan Nazarbayev

Beliau juga mengusulkan untuk meningkatkan tahap Majlis Kerjasama Negara-negara Berucap Turki ke peringkat Organisasi.

Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev mengatakan Majlis ingin memperkenalkan dunia kepada warisannya dan Turkestan, sebuah bandar bersejarah yang terletak di Kazakhstan diatas inisiatif Presiden Pertama Kazakhstan Nursultan Nazarbayev yang telah berubah secara radikal dan memperoleh penampilan baru.

Tambahnya, Majlis yang bertujuan mengubah dunia Turki menjadi wilayah ekonomi dan budaya yang penting secara strategik di dunia.

Presiden Tokayev menyatakan bahawa walaupun seluruh dunia sedang bergelut dengan cabaran yang belum pernah terjadi sebelumnya, kerjasama negara-negara Turki tidak terlambat.

Sementara itu, dalam masa yang sukar ini, negara-negara perlu bersama-sama mencari pengaruh baru untuk mengeratkan hubungan.

Berdepan pandemik global, Tokayev mengatakan bahawa masyarakat antarabangsa bertindak secara berpecah belah dalam memerangi wabak tersebut.

Beliau menambah bahawa pertentangan antara negara-negara besar, yang disebut “perang vaksin” kini bermula. Dalam keadaan sukar ini, PBB juga tidak dapat menggunakan potensi mereka sebaiknya.

Presiden Kazakhstan menegaskan bahawa masalah penjagaan kesihatan dan keselamatan diri sangat relevan dalam situasi sekarang.

Presiden juga menyatakan perlunya mempercepat penubuhan Dana Pelaburan dan Integrasi Turki. Ini adalah institusi kewangan bersama pertama dari negara-negara bercakap Turki, dengan Astana International Financial Center (AIFC).

Presiden Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev

Presiden Tokayev menekankan import AIFC sebagai platform yang menggabungkan pengalaman terbaik institusi kewangan antarabangsa dan moden.

Semasa sidang kemuncak itu, para pemimpin negara anggota membincangkan cara dan rancangan untuk mengembangkan kerjasama dari segi perdagangan, ekonomi, budaya, dan masalah kemanusiaan.

Majlis Turki yang ditubuhkan atas inisiatif Presiden Pertama Kazakhstan, Nursultan Nazarbayev pada tahun 2009 mempunyai lima negara anggota termasuk Azerbaijan, Kazakhstan, Kirgistan, Turki dan Uzbekistan. Bersama dengan Hungary yang merupakan negara pemerhati.

Kazakhstan mengetuai majlis pada 2019-2020, sementara tujuh sidang kemuncak diadakan sejak awal Majlis.

Kazakhstan menjadi anggota Majlis pada tahun 2009. Sejak itu, negara ini menjadi tuan rumah dua sidang kemuncak, di Almaty 2011 dan di Nur-Sultan pada tahun 2015.

Pada tahun 2008, Majlis Negara-negara Bercakap Turki (TurkPA) ditubuhkan. TurkPA adalah pemerhati dalam pelbagai organisasi antarabangsa termasuk Kesatuan Antara Parlimen (IPU) dan Kesatuan Parlimen Pertubuhan Kerjasama Islam (PUIC).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: