Luar Negara

30 Tahun Perpaduan, Keamanan dan Keharmonian: Kazakhstan adakan sesi ke-29 Majlis Rakyat Kazakhstan

Nur Sultan – Ibu negara Kazakhstan, Nur-Sultan menjadi tuan rumah sesi ke-29 Majlis Rakyat Kazakhstan pada 28 April dalam format hibrid, sebahagian dalam talian dan luar talian untuk memenuhi syarat keselamatan.

Majlis ini dihadiri oleh Presiden Pertama Kazakhstan dan Ketua Perhimpunan Nursultan Nazarbayev, Presiden Kassym-Jomart Tokayev, dan lebih daripada 550 orang, termasuk walikota, gabenor, parti politik, persatuan agama, dan NGO.

Sesi ini diadakan dengan tema “30 Tahun Perpaduan, Keamanan, dan Keharmonian”, ketika negara ini merayakan kepelbagaian budaya, etnik, dan agama ketika negara ini menyambut ulang tahun Kemerdekaan ke-30 tahun ini.

Presiden Pertama Nursultan Nazarbayev mengatakan bahawa Kazakhstan dapat mengubah kepelbagaian menjadi kelebihannya, kerana formula perdamaian dan keharmonian dalam negeri menjadi cara hidup di negara ini.

“Model keharmonian antara etnik yang kami buat berdasarkan piawaian antarabangsa terkemuka dan kini diiktiraf di seluruh dunia,” tambahnya.

Nazarbayev mengatakan bahawa desakannya terhadap kestabilan melalui presidennya bertujuan untuk mengutamakan kesatuan dan keamanan, kerana ketidakstabilan hanya menyebabkan negara-negara tidak stabil oleh perang, dan ketinggalan dari yang lain.


Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev dalam sesi itu mengatakan bahawa perpaduan dan kesepakatan antara orang sangat penting dalam dunia yang berubah dengan pesat, di mana kita terus menyaksikan ketegangan agama dan sentimen xenofobia.


“Cabaran ini menjadi semakin berbahaya bagi kesejahteraan negara, terutama dengan beban besar koronavirus pada kesihatan awam,” kata Tokayev.


Sesi ke-29 mengumumkan bahawa Presiden Kassym-Jomart Tokayev kini akan memimpin Majlis Rakyat Kazakhstan, setelah Nazarbayev meletakkan jawatan dan menyerahkan tanggungjawabnya kepada Tokayev.


Nazarbayev mengatakan bahawa sudah tiba masanya untuk kepemimpinan baru, dan mengucapkan terima kasih kepada semua anggota Majlis untuk sokongan mereka selama ini.


“Saya mengemukakan sasaran untuk mencapai 20 juta pada tahun 2025. Saya rasa kita akan melebihi angka ini. Jangka hayat juga meningkat dari 67 menjadi 73.5 tahun, yang akan membantu kita mencapai matlamat,” tambahnya.


Assembly of People of Kazakhstan ditubuhkan atas inisiatif Nursultan Nazarbayev pada tahun 1995. Institusi itu, yang mewakili pelbagai kumpulan etnik, mempunyai misi untuk memastikan kestabilan sosial dan politik di negara ini dan untuk meningkatkan kecekapan kerjasama antara institusi negara dan sivil masyarakat dalam bidang hubungan antara etnik.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: