Terkini

MTUC bantah i-Sinar 2.0, desak kerajaan beri bantuan RM1,200 sebulan

SHAH ALAM – Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) tidak setuju dengan cadangan Kementerian Kewangan untuk membenarkan pengeluaran i-Sinar 2.0 daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Setiausaha Agung MTUC, Kamarul Baharin Mansor berkata, kerajaan sepatunya memberikan bantuan RM1,200 sebulan kepada golongan B40 dan M40 serta mencari sumber lain bagi tujuan tersebut.

Menurutnya, tugas dan tanggungjawab kerajaan adalah mencari dana bagi membantu pekerja tanpa menggunakan wang simpanan KWSP.

“Jangan usik duit simpanan pekerja bagi menunjukkan bahawa bantuan telah diberikan, kerajaan mengambil kredit ke atas simpanan pekerja sedangkan ini adalah wang simpanan hari tua mereka.

“Program i-Lestari 1.0 dan i-Sinar 1.0 telah dilaksanakan sebelum ini. Pekerja telah berkorban untuk menggunakan duit simpanan mereka selain membantu merancakkan ekonomi negara.

“MYTUC membantah pengeluaran i-Sinar 2.0 kerana tidak dibincangkan bersama pihak berkepentingan seperti kami dan Persekutuan Majikan-Majikan Malaysia (MEF) dalam isu ini,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Pada Sabtu, Menteri Kewangan, Senator Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan kerajaan bakal mengumumkan sesuatu mengenai pemberian moratorium dan i-Sinar dalam waktu terdekat.

Menurut beliau, perbincangan sudah dilakukan bersama Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan agensi-agensi berkaitan.

Mengulas lanjut Kamarul berkata, MTUC mendesak kerajaan supaya melaksanakan moratorium secara automatik selama enam bulan seperti moratorium 1.0 yang berjaya membantu pekerja.

Ujarnya, keuntungan bank masih baik maka kerajaan perlu memberi tekanan kepada pihak bank untuk bersama-sama berkongsi keuntungan dengan melaksanakan moratorium automatik.

“MTUC turut mendesak KWSP melantik wakil MTUC dalam ahli Lembaga Pengarah KWSP kerana penting bagi menjaga kepentingan wang simpanan pekerja.

“Sehingga kini MTUC telah menghantar tiga surat kepada Kementerian Kewangan bagi maksud tersebut. Kami tiada pilihan lain melainkan melaporkannya kepada Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) dan mengambil tindakan sewajarnya,” kata Kamarul.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: