Luar Negara

Kazakhstan sambut 30 tahun Kemerdekaan

Pada 16 Disember, Republik Kazakhstan menyambut Ulang Tahun Kemerdekaannya yang ke-30. Sepanjang tiga dekad yang lalu, negara telah mencapai kejayaan yang ketara dalam membina demokratik dan sosial dengan kedaulatan undang-undang dan ekonomi yang sedang berkembang secara dinamik, dan telah mendapat tempat di arena antarabangsa.

Di bawah kepimpinan Presiden Pertama – Pemimpin Negara Nursultan Nazarbayev, dasar luar Kazakhstan seimbang yang telah dibentuk, bertujuan untuk mengekalkan hubungan mesra dengan semua negeri dan mengukuhkan keselamatan global serantau.

Hari ini, kursus strategik ini berjaya diteruskan oleh rakan sekerja yang dipercayai Pemimpin Negara Nazarbayev dan orang yang telah memberikan sumbangan besar kepada pembentukan dan pembangunan perkhidmatan diplomatik Kazakhstan – Ketua Negara, Presiden Kazakhstan, Kassym -Jomart Tokayev.

Pembaharuan berskala besar sedang dilaksanakan dalam bidang politik, ekonomi dan sosial yang bertujuan untuk menyatukan penglibatan konstruktif antara kerajaan dan masyarakat sivil dalam rangka konsep “Negara Mendengar”.

Buat pertama kali dalam sejarah berabad-abad lamanya, negara telah mencapai pengiktirafan undang-undang antarabangsa dan penyatuan sempadan negara di sepanjang perimeternya, menjalin hubungan diplomatik dengan 186 negeri dan membina perkongsian atas dasar yang saling menguntungkan mereka.

Kejayaan besar telah dicapai di arena antarabangsa, baik melalui kerjasama dua hala dan dalam mekanisme pelbagai hala. Pada dasar, Kazakhstan telah menjadi salah satu pemimpin yang diiktiraf dalam pergerakan global untuk pelucutan senjata nuklear dan tidak berkembang.

Kazakhstan ialah ahli integrasi ekonomi serantau sukarela, sama rata dan saling menguntungkan, yang diwujudkan melalui Kesatuan Ekonomi Eurasia. Negara ini juga merupakan penyokong aktif kepada penyesuaian lebih lanjut di negara-negara Asia Tengah.

Pencapaian penting diplomasi Kazakhstan sepanjang tahun kemerdekaan termasuk kejayaan pengerusi OSCE dan OIC, pemilihan sebagai ahli tidak tetap Majlis Keselamatan PBB, penubuhan Kongres Pemimpin Dunia dan Agama Tradisional, serta penyertaan aktif dalam pengasas dan aktiviti semasa CICA, CIS, CSTO, SCO, OTS.

Secara keseluruhannya, Kazakhstan telah memantapkan dirinya di arena antarabangsa sebagai sebuah negara yang berwibawa dan stabil dengan kursus dasar luar yang seimbang. Kekuatan telah dipertingkatkan dengan mengasimilasikan nilai-nilai abadi seperti perpaduan, keamanan, keharmonian dan saling menghormati.

Iklim mesra perniagaan ini mewujudkan peluang baharu untuk Kazakhstan dan rakan kongsi ekonomi dan perniagaannya untuk mengembangkan lagi hubungan dua hala. Indonesia, Malaysia dan Singapura adalah rakan kongsi utama Kazakhstan di rantau Asia Tenggara.


Di sebalik semua cabaran yang dikenakan oleh wabak itu, negara-negara dapat mengukuhkan hubungan ekonomi.
Kazakhstan mewakili minat khusus dalam kalangan usahawan dan perniagaan serantau dalam sektor teknologi, pembinaan, minyak dan gas.

Hari ini, terbukti bahawa langkah-langkah yang dilaksanakan tepat pada masanya membuka laluan kepada kejayaan Kazakhstan dalam pembinaan negara dan muncul sebagai sebuah negara sekular yang berkembang secara dinamik, berorientasikan pasaran dan keunikannya ditandai dengan kestabilan politik dan kemakmuran ekonomi.


Kerajaan Presiden Tokayev terus melaksanakan pakej penting pembaharuan ekonomi dan politik sebagai sebahagian daripada dasar beliau ke arah membangunkan kehidupan sosial, ekonomi dan politik Kazakhstan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: