Bisnes

MR D.I.Y. sokong Program Pemerkasaan Komputer MACO

KUALA LUMPUR – Kumpulan MR D.I.Y. [M] Berhad [MR D.I.Y] baru-baru ini memberi sokongan kepada Program Pemerkasaan Komputer, sebuah inisiatif oleh Medical Awareness Camp Outreach (MACO). MACO adalah sebuah NGO yang dibentuk oleh sepasukan doktor-doktor pakar dan para sukarelawan bukan perubatan untuk menyediakan perkhidmatan perubatan secara percuma, makanan, bantuan makanan, dan komputer yang telah dibaik pulih kepada golongan yang memerlukan. Melalui Program
Pemerkasaan Komputer, MACO membaik pulih set-set komputer untuk dilengkapkan ke makmal-makmal komputer di sekolah. Sehingga April 2022, lebih 2,000 set komputer telah dibaik pulih oleh organisasi tersebut.


Pasukan IT dari MR D.I.Y. telah menghulurkan sokongan secara sukarela buat program tersebut dengan membaik pulih 110 set komputer yang terdiri daripada Unit Pemprosesan Pusat (CPU), monitor, papan kekunci dan pelbagai aksesori lain, agar boleh digunakan di makmal komputer sekolah-sekolah di seluruh Semenanjung Malaysia. Kesemua komputer yang dibaik pulih itu telah diperoleh dari ibu pejabat MR D.I.Y. di Seri Kembangan serta cawangan-cawangannya di seluruh negara.

Mengulas tentang inisiatif tersebut, Pengerusi Kumpulan MR D.I.Y., Dato’ Azlam Shah Alias berkata, “Kami sedar bahawa salah satu kumpulan yang paling terkesan dengan pandemik adalah para pelajar. Kami mendapati bahawa apabila mereka kembali ke sekolah selepas pandemik, banyak sekolah yang memerlukan bantuan bagi memastikan para pelajar mempunyai kemudahan yang diperlukan untuk pengajaran dan pembelajaran dalam talian. Dengan lebih 900 buah cawangan di seluruh negara, pasukan IT kami amat mahir dalam mengendalikan komputer, dan telah menawarkan khidmat secara sukarela untuk memperoleh dan membaik pulih kesemua komputer ini bagi menyokong inisiatif
tersebut. Kami berharap agar sumbangan ini akan membantu para pelajar meneruskan pembelajaran tanpa sebarang masalah.”

Dato’ Azlam mengucapkan terima kasih kepada MACO kerana telah menganjurkan inisiatif tersebut. “Inisiatif yang murni dan amat berguna ini pastinya akan membantu sekolah-sekolah menyediakan pangkalan digital yang efektif supaya para pelajar dapat mengikuti pembelajaran dengan baik. Kami berharap lebih banyak syarikat akan tampil untuk membantu organisasi-organisasi seperti MACO supaya kita semua dapat menambah nilai kepada sektor pendidikan,” kata Dato’ Azlam.

Pada Disember 2021, MR D.I.Y. telah disenaraikan dalam FTSE4Good Index 2021 yang diiktiraf di peringkat global. Pencapaian ini membuktikan usaha peruncit tersebut untuk terus menghasilkan impak yang positif buat komuniti-komuniti di mana ia beroperasi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: