Bisnes

MMT, Future Hover jalin kerjasama labur RM1 bilion bina kilang semikonduktor

SEREMBAN – Pengeluar bahagian logam ketepatan tempatan Metalmach Micro Technology Sdn Bhd (MMT) dan rakan kongsi bahan tambahannya dari China, Future Hover Industrial Co Ltd, akan melabur RM1 bilion dalam kilang semikonduktor di Negeri Sembilan.

Pengarah Operasi MMT Low Kim Yoong berkata dengan kerjasama dan pelaburan kedua-dua pihak, RM10 bilion hasil eksport boleh dijana dalam tempoh 10 tahun akan datang, bermula dengan penyiapan sebuah kilang yang merangkumi semua dan komprehensif di Negeri Sembilan.

“Kedua-dua pihak akan menyegerakan teknologi dan sumber teratas untuk menawarkan penyelesaian sehenti untuk industri.

“Ini dicapai dengan menggabungkan pengalaman 40 tahun MMT dalam industri pemesinan ketepatan, acuan, dan pembangunan semikonduktor bersama-sama pengilang bahan tambahan, Future Hover yang sangat kompetitif, serta kepakarannya dalam ujian dan pembungkusan semikonduktor, semuanya di bawah satu bumbung,” katanya semasa majlis menandatangani perjanjian persefahaman (MOU) kerjasama itu di sini hari ini.

Beliau menambah bahawa dengan peningkatan permintaan dan pengembangan agresif sektor semikonduktor di Asia Tenggara, kerjasama itu juga meningkatkan kedudukan Malaysia yang sedia menggalakkan dalam rantaian bekalan dan membolehkan negara menjadi pilihan utama bagi pengeluaran semikonduktor global.

Low berkata kerjasama itu akan membolehkan syarikat mengendalikan segala-galanya dari mula hingga akhir bagi pemasangan semikonduktor seterusnya menjadikannya sebagai salah satu pemain terkuat dalam rantaian bekalan industri semikonduktor.

“Kami berharap dapat menyediakan sokongan terbaik dan penyelesaian yang cekap untuk pemain industri di seluruh dunia serta menyumbang kepada pertumbuhan negara dengan permulaan usaha sama ini,” katanya.

Beliau menambah bahawa kilang yang akan datang itu juga akan menjadi hab bagi pembekal tempatan dan antarabangsa untuk mendapatkan barangan yang lebih kompetitif dalam masa yang lebih singkat dan menjana lebih daripada 500 pekerjaan.

Sementara itu, pengarah perniagaan Future Hover (Malaysia) Alfred Foo berkata Malaysia berfungsi sebagai lokasi yang ideal di Asia Tenggara bukan sahaja kerana kerajaannya yang menyokong tetapi juga faktor seperti tenaga kerja berpendidikan, lokasi strategik dan infrastruktur yang dibangunkan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: