Terkini

Caring Pharmacy melancarkan CariDoctor

KUALA LUMPUR – Dengan kemajuan teknologi perubatan, kaedah lebih mudah kini tersedia untuk pesakit berunding dengan pakar kesihatan. Satu kaedah sedemikian ialah Perkhidmatan Preskripsi CariDoctor-Electronic (CariDoctor), penyelesaian sehenti yang dilancarkan semalam oleh Kumpulan Caring Pharmacy untuk memenuhi keperluan penjagaan kesihatan awam.

Melalui platform itu, seorang ahli farmasi menghubungi doktor yang ada bagi pihak pesakit yang memerlukan konsultasi untuk penyakit ringan seperti sakit kepala, ruam dan jangkitan kulit. Ini membolehkan mereka mendapatkan nasihat profesional yang lancar dan preskripsi perubatan daripada doktor berdaftar.

Ketua ahli Caring Pharmacy, Wong Hooi Fen berkata CariDoctor melengkapkan perundingan fizikal dan tidak bertujuan untuk menggantikan lawatan ke doktor sepenuhnya.

“Teleperubatan telah berkembang pesat sejak permulaan Covid-19, apabila industri membangunkan perkhidmatan perundingan hibrid. Ini tidak akan menggantikan perundingan fizikal tetapi hanya melengkapkannya.

“Seseorang pesakit boleh mengurangkan masa yang diperlukan untuk mendapatkan preskripsi perubatan daripada doktor dan pergi ke farmasi untuk membelinya,” katanya kepada theSun.

“Dengan CariDoctor, yang boleh didapati di semua farmasi kami di seluruh negara, orang ramai boleh mendapatkan akses kepada perundingan perubatan segera untuk penyakit ringan.”

Pengarah pemasaran Caring Pharmacy, Loo Jooi Leng berkata CariDoctor telah diuji di beberapa cawangan Caring sejak Jun dan kira-kira 1,000 individu telah mendaftar dengan platform itu.

“Dengan pelancaran CariDoctor di seluruh negara di semua farmasi Caring hari ini, kami mengunjurkan lebih ramai orang akan menggunakan platform itu dan dengan itu, akan ada lebih ramai doktor sedia untuk menampung bilangan (peserta) yang tinggi. Pada masa ini, kami tidak mempunyai bilangan doktor rakan kongsi yang tetap,” katanya.

Pengurus amalan farmasi Lee Yean Ling berkata ia akan mengambil sedikit masa untuk orang ramai menyesuaikan diri dengan kemajuan teknologi tetapi lama-kelamaan, mereka akan terbiasa dengannya.

“Pergi ke Farmasi Penyayang terdekat dan cuba secara percuma. Kami akan meminta ahli farmasi kami membimbing anda tentang cara menggunakan platform dan akhirnya, anda akan memahaminya,”
dia berkata.

Pengarah Urusan Kumpulan Caring Pharmacy Chong Yeow Siang berkata: “Platform CariDoctor akan menggalakkan amalan kesihatan yang baik. Kami sentiasa berinovasi untuk menawarkan perkhidmatan unggul yang boleh membantu sebilangan besar orang dari segi nasihat perubatan, kemudahan, kualiti, kos dan kebolehpercayaan.”

CariDoctor dilancarkan sempena Hari Ahli Farmasi Sedunia, yang jatuh pada 25 Sept. Perkhidmatan ini boleh didapati di semua cawangan Farmasi Penyayang dan kedai Farmasi Georgetown dan Wellings Pharmacy terpilih di seluruh negara.

Untuk meraikan Hari Ahli Farmasi Sedunia, kumpulan Farmasi Penyayang mempromosikan kesihatan dan gaya hidup yang lebih baik dengan menawarkan pemeriksaan kesihatan (tekanan darah, glukosa dan kolesterol), perkhidmatan kaunseling diabetes Jom Kurang Manis, perkhidmatan pengurusan berat badan Eat Well Stay Fit dan perkhidmatan kaunseling asma di semua perkhidmatannya. cawangan di seluruh negara.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: