Terkini

VARIANTE kerjasama dengan Pink Unity pertingkat kesedaran kanser

KUALA LUMPUR – Jenama fesyen tempatan, VARIANTE berkerjasama dengan persatuan kanser Pink Unity bagi meningkatkan kesedaran dan sokongan kepada pesakit-pesakit kanser.

Dengan konsep ‘”By survivors, for survivors‘, Pink Unity percaya penyakit kanser bukanlah penamat bagi sebuah kehidupan namun penerapan sokongan emosi dan pengisian keperluan perlu diberikan kepada sesiapa sahaja yang didiagnos kanser.

Berbeza daripada organisasi kanser lain, Pink Unity dikendalikan sepenuhnya oleh pesakit yang telah sembuh sebagai kumpulan sokongan bagi memberi manfaat serta motivasi agar bangkit menjalani kehidupan seperti biasa.

Pengasas VARIANTE, Leslie Variyan menjelaskan usaha kerjasama ini adalah sebagai tanda sokongan sambil menderma melalui penjualan koleksi fesyennya.

“Kerjasama ini telah berlangsung selama hampir 10 tahun, dan kali ini kami menampilkan 3 corak tudung dengan tema bunga carnation warna yang lembut sebagai simbolik kasih sayang dan elegan.

“Tudung ini diperbuat daripada satin premium yang paling selesa dan lembut, ia juga sesuai sebagai aksesori fesyen di leher”.

“Tudung ini boleh dibeli di mana-mana tujuh cawangan kami atau dalam talian. Banyak yang perlu dilakukan dan kita semua boleh menghulurkan tangan untuk menjadikan dunia ini tempat yang lebih baik,” jelas Leslie.

Lena Abdullah, Presiden Pink Unity turut menambah VARIANTE adalah yang pertama menaja mereka dengan koleksi blaus dan baju kurung yang cantik untuk dipakai oleh wanita bagi pertunjukan fesyen Islamik.

“Pada masa kita tidak mempunyai dana yang mencukupi untuk membeli lebih daripada 20 helai pakaian untuk wanita kami, VARIANTE telah tampil dan memberikannya secara percuma,” jelasnya.

Tambahnya, ini adalah permulaan kempen khidmat masyarakat (CSR) ‘Fashion Fights Cancer’ dari VARIANTE dan Pink Unity.

“Kami percaya setiap daripada kami mengenali seseorang secara langsung atau tidak langsung yang menghidap kanser atau malangnya telah meninggal dunia akibat kanser. Perpaduan merah jambu menyediakan sumber yang menakjubkan menyokong sama ada dari segi emosi, fizikal dan kewangan.

“Orang di luar sana perlu tahu kerja sukarelawan perpaduan merah jambu dilakukan untuk pesakit dan juga penjaga” katanya.

Sebagai rekod, sejak 2013, VARIANTE telah bekerjasama dengan Pink Unity untuk mencipta satu fesyen yang unik sebagai item untuk dijual dan keuntungan disumbangkan kepada Pink Unity.

Seperti tahun-tahun sebelumnya, VARIANTE telah berjanji bahawa hasil jualan untuk keseluruhannya pada bulan Oktober akan disalurkan kepada Pink Unity.

Turut hadir, tiga selebriti iaitu Noryn Aziz, Raja Azura dan Zara Zya.Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: