Terkini

Fahmi Pertahan Hak Media Lapor Berita Petik ‘Sumber’

KUALA LUMPUR  – Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil, mempertahankan hak agensi media untuk menyiarkan berita yang memetik sumber dalam laporan tertentu.

Tegasnya, tiada sebarang larangan atau sekatan akan dikenakan dalam isu laporan berita yang memetik sumber kerana beliau memahami wartawan dan media berhak melindungi keselamatan individu yang memberi maklumat kepada mereka.

Bagaimanapun, beliau menegaskan kebebasan itu tetap tertakluk kepada undang-undang dan mana-mana laporan tidak benar dan berunsur fitnah tetap akan diambil tindakan.

“Kita maklum dalam kalangan wartawan ada hak untuk memastikan keselamatan identiti sumber mereka, tetapi ia perlu diseimbangkan dengan isu fitnah.

“Contohnya baru-baru ini, syarikat Awesome TV yang menerbitkan laporan berita fitnah, apabila memetik sumber atau cadangan dengan mengatakan kerajaan berhasrat membuang lebih 800,000 pegawai penjawat awam.

“Ini fitnah yang sangat jelas. Awesome TV ini sudah enam kali melakukan pelanggaran (undang-undang), termasuk lima kali (dalam pentadbiran) sebelum ini.

“Jadi pada jam 12 tengah hari ini, SKMM akan bertemu dengan pihak Awesome TV untuk membincangkan kerana pelanggaran ini berlaku waima di pentadbiran sebelum ini sekali pun.

“Jadi perlu ada keseimbangan, dan mungkin ini bersifat perbincangan antara pengamal media dan pihak berkuasa untuk mencari titik temu dalam isu ini,” katanya dalam sesi jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim (PN-Arau) yang bertanya sama ada kerajaan berhasrat melarang pemberitaan yang memetik sumber dalam kalangan agensi media di Malaysia.

Berhubung soalan tambahan Shahidan yang bertanya sama ada kerajaan terancam dengan pengaruh pembangkang di aplikasi TikTok hingga meminta syarika itu menyekat kandungan tertentu, Fahmi menegaskan tindakan menurunkan sekatan itu dibuat oleh TikTok mengikut garis panduan komunitinya yang tersendiri.

“Semua syarikat media sosial ada garis panduan komuniti tersendiri dan kerajaan tidak memberi input kepada apa-apa isi kandungan bagi garis panduan komuniti ini.

“Contohnya TikTok menurunkan kandungan berdasarkan garis panduan komunitinya, dengan sekitar 95 peratus kandungan diturunkan secara automatik berdasarkan kecerdasan buatan (AI) syarikat itu,” katanya.

Dalam jawapan kepada soalan asal Shahidan mengenai hasrat kerajaan meneliti semula akta berkaitan kebebasan media, Fahmi mengakui kerajaan berhasrat untuk meminda Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

“Kementerian ada perancangan meminda Akta 588, namun bukan bertujuan menyekat kebebasan bersuara atau kebebasan media, tapi bagi memantapkan rangka kerja kawal selia berkaitan keselamatan dan kebolehpercayaan rangkaian,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: