Terkini

7 Anugerah jadi inspirasi OKU penglihatan

Bangi – Pertubuhan Pembangunan Orang Buta Malaysia (PPOBM) meraikan dan menghargai usaha golongan yang terpilih ini agar masyarakat Malaysia mengiktiraf kejayaan mereka dan memberi peluang kepada golongan tersebut menjadi sebahagian daripada kebanggaan negara.

Ia juga bertujuan memberikan inspirasi kepada golongan muda OKU Penglihatan mencipta sendiri peluang kejayaan. Biarpun setiap hari mengharungi liku-liku kehidupan tanpa cahaya dan melalui pelbagai kesukaran berbanding mereka yang sempurna penglihatan. Walau bagaimanapun, ramai golongan yang cacat penglihatan ini berjaya mengharungi kesulitan hidup dan menjadi inspirasi kepada mereka yang senasib agar tidak kalah dengan cabaran.

Selain daripada itu juga, tujuan majlis ini diadakan adalah untuk mengumpul dana bagi menampung proses penerbitan bahan bacaan Braille untuk kegunaan OKU Penglihatan dan membina jaringan kenalan baharu buat semua penderma dan penaja.

PPOBM adalah sebuah organisasi yang bergerak aktif dalam bidang kebajikan, pendidikan, ekonomi dan sukan untuk golongan orang kurang upaya (OKU) penglihatan. Bagi memastikan PPOBM mampu membantu OKU Penglihatan secara berterusan, organisasi ini berusaha untuk mengumpul dana bagi menampung kos operasi PPOBM dan menjalankan program bantuan serta kebajikan kepada ahli PPOBM.

Sebanyak 7 kategori anugerah telah disampaikan kepada penerima anugerah yang terdiri dikalangan OKU penglihatan. Antaranya adalah Anugerah Pelajar Cemerlang SPM 2021 yang dianugerahkan kepada Che Ku Nur Ain daripada Terengganu. Merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Pendidkan Khas Setapak yang mendapat 10A walaupun hilang 70% penglihatan beberapa bulan sebelum menduduki peperiksaan. Anugerah Pelajar Cemerlang STPM 2021dianugerahkan kepada Niki Amirul bin Zimi. Pelajar di SMK Tengku Panglima Raja, Pasir Mas Kelantan ini memperoleh 5A dalam STPM 2021 dengan PNGK 3.92.

Seterusnya Anugerah Pencapaian Anak Seni Cemerlang yang dianugerahkan kepada kumpulan Caliph Busker. Mereka bermula sebagai penyanyi jalanan di Kuala Lumpur. Siapa sangka dari jalanan mereka diberi peluang oleh Edry Abdul Halim bagi membawakan lagu Romancinta bersama kumpulan Mojo diangkat ke pentas Anugerah Juara Lagu ke-29 dan memenangi bagi kategori Persembahan Terbaik. Juga menjadi wakil Malaysia pada penganjuran True Colors Festival di Singapura pada tahun 2018. True Colors Festival menghimpunkan kesemua artist dan penggiat seni berstatus OKU di rantau Asia Pasific. Caliph Buskers turut tampil membuat persembahan pembukaan yang cukup bertenaga.

Anugerah seterusnya adalah Anugerah Atlet Cemerlang 2022 yang diberikan kepada Mohd Saifuddin bin Ishak. Merupakan atlet lompat jauh paralimpik Malaysia dan pencapaian terbaik beliau di peringkat antarabangsa pada Sukan ParaASEAN ke-11 yang berlangsung di Surakarta, Indonesia pada tahun 2022 yang memperoleh pingat Emas. Beliau yang tidak dapat hadir kerana berada di luar negara untuk satu lagi komitmen sukan beliau.

Lain-lain anugerah ialah Anugerah Sukarelawati Terbilang 2023, Anugerah Sukarelawan Terbilang 2023 dan Anugerah Khas Jasamu Dikenang Kategori Sukan OKU Penglihatan diberikan kepada para sukarelawan yang bertungkus-lumus membantu pembangunan PKU Penglihatan dan aktiviti yang dianjurkan PPOBM. Anggaran seramai 500 orang tetamu menghadiri Majlis makan malam & Anugerah PPBM 2023 ini yang terdiri daripada ahli PPOBM, tetamu jemputan khas, penderma, penaja dan tetamu istimewa. Majlis disempurnakan dengan perasmian pembukaan oleh Ketua Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat YBhg Dato’ Shaharuddin Abu Sohot dan kata-kata aluan oleh Presiden PPOBM Encik Mohammad Huzaifah bin Ahmad. Tetamu juga turut dihiburkan oleh persembahan artis tanah air Malaysia iaitu penyanyi Hafiz Suip, Adira & Caliph Buskers.

Dipenghujung majlis, turut dilancarkan tabung pengumpulan dana melalui aplikasi Launchgood.com yang merupakan platform sumbangan Muslim di seluruh dunia. PPOBM melancarkan kempen untuk mengumpulkan dana bagi membina Rumah Penerbitan Braille yang dianggarkan menelan belanja lebih daripada RM1 juta. Orang ramai, individu atau pihak korporat yang berminat boleh terus ke link https://Launchgood.com/ppobm dan setiap sumbangan akan diberikan resit pengecualian cukai.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: