Bisnes Terkini

‘Nikmati Ramadan di Istanbul’: Turkish Airlines perkenal kempen baharu

Kuala Lumpur – Syarikat penerbangan bendera kebangsaan Turkish Airlines (THY) menyasarkan untuk memulihkan pelancongan yang telah terjejas sejak dua gempa bumi besar di tenggara negara itu, yang berpusat di Kahramanmaraş, dengan kempen baharu.

Inisiatif baharu itu bertujuan menarik pelancong Islam dari negara Timur Jauh ke Istanbul dengan program pakej “Spend Ramadan in Istanbul”, kata Pengerusi THY Ahmet Bolat.

Memberi butiran lanjut mengenai inisiatif itu, Bolat mengesahkan bahawa THY telah pun menawarkan projek baharu, dengan rancangan untuk melancarkan program pakej Ramadan seawal minggu depan di Hong Kong, Filipina dan Indonesia.

Bolat optimis bahawa program ini akan menarik minat umat Islam Malaysia dan Indonesia dan menjangkakan ia akan mencapai kejayaan yang memberangsangkan.

Beliau seterusnya berkata syarikat penerbangan itu kini merupakan syarikat penerbangan rangkaian yang menawarkan kapasiti tempat duduk bertaraf antarabangsa didunia sejak 2022. Selain itu, beliau mendedahkan bahawa syarikat penerbangan itu telah mencapai rekod kejayaan dengan menghubungkan dunia melalui penerbangan ke 342 destinasi di 129 negara, menggunakan armada moden 400 pesawat.

Bolat juga menyebut bahawa syarikat penerbangan itu telah menambah lapan lagi destinasi pada 2022, termasuk Seattle, Cebu dan Bergamo, menjadikan jumlah keseluruhan laluan antarabangsa kepada 289. Selain itu, lapangan terbang Rize-Artvin yang baru dibuka di wilayah Laut Hitam Türkiye kini melayani 53 laluan domestik.

Pesawat THY mempunyai 267 pesawat kecil, 111 pesawat lebar dan 22 pesawat kargo, yang kesemuanya adalah antara yang termuda di dunia.

Bolat seterusnya menyatakan THY meningkatkan hasil penumpangnya sebanyak 28% berbanding 2019, mencecah $14.3 bilion, dan menyaksikan peningkatan ketara dalam hasil kargo sebanyak 121%, berjumlah $3.7 bilion. Pada 2022, jumlah hasil THY mencapai paras tertinggi dalam sejarah sebanyak $18.4 bilion.

Walaupun tekanan kos meningkat akibat harga minyak yang tinggi dan inflasi global, THY telah mencapai keuntungan operasi kira-kira $2.8 bilion. Selepas memasukkan aktiviti pelaburan dan pembiayaan, keuntungan bersih syarikat penerbangan itu untuk 2022 direkodkan pada $2.7 bilion.

Pada 2022, syarikat penerbangan itu mencapai pencapaian kewangan yang mengagumkan, termasuk nilai pendapatan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (EBITDA) sebanyak kira-kira $5.4 bilion, menunjukkan potensi penjanaan tunai yang besar. Selain itu, margin EBITDA syarikat penerbangan sebanyak 29% mengatasi pesaing.

THY juga telah menjadi syarikat penerbangan paling berharga di dunia, dengan nilai pasaran $10.4 bilion, menunjukkan peningkatan sebanyak 400% dari segi dolar daripada tahun sebelumnya. Pencapaian ini telah mendorong syarikat penerbangan itu menjadi syarikat penerbangan ke-10 terbesar di dunia.

Turkish Airlines telah menyaksikan pertumbuhan luar biasa sebanyak 617% sejak permulaan tahun 2022, mengatasi prestasi BIST-100.

Bolat seterusnya menyatakan keazamannya untuk meneruskan kejayaan THY pada 2023 sambil berkata syarikat itu bekerja tanpa jemu untuk mengulangi pencapaian tahun sebelumnya.

Untuk mencapai matlamat ini, syarikat penerbangan itu sedang menyusun semula organisasinya untuk mengurus permintaan yang semakin meningkat dan mempelbagaikan dengan lebih baik, membangunkan produk baharu, mengembangkan pasarannya dan menggunakan sumber dengan lebih cekap.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: