Bisnes Terkini

Penyelidikan ketelusan ESG dedah syarikat FBMKLCI kurang kedalaman, perincian dalam laporan ESG

Kuala Lumpur – Menyokong agenda alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dilihat sebagai satu resolusi penting bagi seluruh industri walaupun syarikat kecil masih lagi di peringkat awal pelaksanaannya namun semakin banyak firma besar yang telah mengamalkannya dan malahan ada sebahagiannya telahpun bergerak seiring dengan syarikat global utama dalam usaha menggerakkan inisiatif tersebut.

Walaupun ahli ekonomi berpandangan masih banyak lagi yang perlu dilakukan dalam pelaksanaan ESG, berkembang secara mampan dan bertanggungjawab merupakan suatu yang penting kepada negara ketika ini.

Global ESG Monitor (GEM), sebuah inisiatif penyelidikan yang mengkaji ketelusan ESG dalam pelaporan bukan kewangan syarikat terbesar di dunia, mendedahkan bahawa syarikat Malaysia menggunakan rangka kerja, piawaian dan strategik yang diiktiraf di peringkat antarabangsa dalam laporan ESG mereka tetapi tidak mempunyai kandungan dan tahap perincian yang sesuai yang diperlukan untuk ketelusan yang optimum, sekali gus meletakkan kedudukan di bahagian tengah dalam kalangan rakan serantau dan global.

GEM 2022 menganalisis ketelusan data ESG bukan kewangan bagi 625 laporan ESG daripada 350 syarikat yang disenaraikan pada 10 daripada indeks pasaran saham terbesar dunia di empat benua. Kedudukan adalah berdasarkan tahap ketelusan dalam melaporkan strategi ESG, materialiti dan pendedahan penunjuk dan bukan prestasi keseluruhan mereka pada metrik tersebut. Laporan Serantau GEM Malaysia 2022 menandakan kali pertama Malaysia dimasukkan dalam laporan penanda aras, menilai 30 syarikat yang disenaraikan di FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBMKLCI).

“Kemasukan FBMKLCI Malaysia dalam GEM 2022 mencerminkan komitmen negara terhadap ketelusan dan amalan perniagaan yang mampan. Dengan purata skor 54 daripada 100 mata, indeks Malaysia menduduki tempat kelima bersama di samping Dow Jones antara sepuluh indeks yang dikaji. Ini meletakkan FBMKLCI di hadapan S&P 50 USA (53 mata), ASX 50 (53 mata), WIG 20 (51 mata), dan BET 20 (41 mata). Di atas kedudukan FBMKLCI S&P Asia (56 mata), Hang Seng (57 mata), EUROSTOXX (66 mata) dan DAX (68 mata),” kata Michael Diegelmann, Pengasas Bersama GEM.

“Penarafan FBMKLCI mempamerkan kemajuan dalam kemampanan, tetapi juga menyerlahkan keperluan untuk pelaporan ESG yang lebih mendalam dan terperinci di Malaysia,” tambahnya.

Laporan itu didedahkan hari ini pada satu program, ‘Sustainability Perspectives’, yang dihoskan oleh Pengasas dan Rakan Kongsi Utama Strategi Perspektif, Rakan Serantau Global ESG Monitor, Andy See Teong Leng.

Perbincangan itu menyerlahkan bidang di mana indeks sudah menunjukkan prestasi yang baik, mengenal pasti peluang untuk penambahbaikan, membincangkan isu ketelusan ESG di Malaysia, dan mempamerkan amalan terbaik dalam pelaporan ESG.

Ariane Hofstetter, Pengasas Bersama dan Ketua Penyelidikan GEM menambah, “Walaupun syarikat Malaysia cemerlang dalam mematuhi rangka kerja antarabangsa, adalah penting mereka menyediakan maklumat yang lebih komprehensif tentang aspek alam sekitar, sosial dan tadbir urus untuk menerima kemampanan”.

Andy See berkata adalah penting untuk menyedari bahawa ketelusan pelaporan ESG adalah penting untuk memaklumkan dan melibatkan pihak berkepentingan.

“Lagipun, pelaporan kemampanan telah diwajibkan untuk semua syarikat senaraian awam Malaysia sejak 2016.

“Walaupun masih terdapat banyak halangan untuk syarikat Malaysia atasi dalam hal ketelusan, secara keseluruhannya, kami bergerak ke arah yang betul,” katanya.

Daripada tiga puluh syarikat, indeks Press Metal Aluminium Bhd dan Tenaga Nasional Bhd menduduki tempat teratas bersama dengan markah 72 daripada 100.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: