Terkini

AirAsia Berhad bakal buang ratusan pekerja lagi

KUALA LUMPUR – Syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia Berhad sekali lagi memutuskan untuk mengurangkan tenaga kerjanya susulan kesan pandemik COVID-19, menurut sumber yang mendengar taklimat oleh Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Berhad Riad Asmat.

Tambah sumber, tiada angka terperinci diberikan namun ia melibatkan beberapa ratus tenaga kerja AirAsia Berhad.

“Ini keputusan yang amat sukar setelah beberapa bulan kita lalui tempoh sukar. Beberapa ratus tenaga kerja akan dibuang, tiada angka terperinci buat masa ini.

“Kriteria (siapa yang bakal dibuang) akan diberitahu nanti. Pekerja yang terlibat akan dimaklumkan melalui emel dalam tempoh 24 jam.

“Saya memohon maaf kepada tenaga kerja yang terlibat. Anda perlu kekal kuat dan kami akan terus menyokong anda dalam pelbagai cara,” ujar sumber itu yang memetik kata Riad. Menurut sumber, AirAsia bagaimanapun akan terus menyediakan bantuan asas seperti manfaat penjagaan kesihatan dan kupon penerbangan sehingga Disember 2020 kepada pekerja yang terjejas.

“Dari perspektif perniagaan, kami sudah mencuba sebaik mungkin sejak beberapa bulan lepas untuk mengurus syarikat.

“Bagi pekerja yang tidak terlibat, usaha harus ditingkatkan dalam menjalankan tugas anda.

“Gaji anda juga tidak akan dipotong,” tambah Riad.

Sumber itu memaklumkan, proses pengecilan tenaga kerja itu akan berlaku menjelang hujung bulan ini. Sementara itu sumber turut memaklumkan AirAsia X dalam sesi taklimat berasingan turut mengumumkan pengecilan tenaga kerja melibatkan bahagian operasi, teknikal, serta kru.

Proses pengecilan tenaga kerja itu akan menggunakan asas “yang terakhir sertai, yang pertama keluar”. Jumlah sebenar tenaga kerja yang terjejas tidak dinyatakan namun ia dijangka melibatkan ratusan tenaga kerja.

Sumber turut memaklumkan beberapa ratus tenaga kerja juga akan ditawarkan cuti tanpa gaji sehingga keadaan kembali pulih.

Selain itu AirAsia X akan menyemak semula gaji pokok tenaga kerja dengan hanya 25 peratus sahaja bayaran. Sumber memaklumkan tenaga kerja yang terlibat akan dimaklumkan pada Khamis ini termasuk jumlah pampasan yang bakal diterima.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: