Gaya Hidup

realme Malaysia jenama telefon pintar kedua tertinggi dengan pertumbuhan QoQ 50%

Petaling Jaya – Menurut data Q3 2020 Counterpoint lapor bulan lalu, jenama telefon pintar realme menjadi jenama terpantas di dunia yang mencapai 50 juta penjualan sejak penubuhannya.

Jenama yang menfokuskan untuk golongan muda, kini telah berkembang pesat di Selatan Asia Timur sejak memasuki pasaran pada 4 bulan pertama tahun 2018.

Counterpoint Market Monitor telah melaporkan bahawa di Malaysia mencapai pertumbuhan QoQ 50% dan berada di kedudukan teratas sebagai jenama telefon pintar tangga 2 Teratas di pasaran Malaysia berbanding negara-negara asia yang lain.

“Realme telah menjadi pilihan puluhan juta peminat di seluruh dunia dan telah menjadi jenama telefon pintar pilihan utama untuk pengguna yang lebih muda. Pandemik COVID-19 telah menyebabkan kesan negatif industri telefon pintar global, seperti gangguan rantaian bekalan, permintaan pasaran yang tertangguh, dan pengurangan
keyakinan pengguna. Dalam tempoh ini, kami menjangkakan pengguna akan beralih ke arah pertengahan dan
segmen telefon pintar bajet, memilih produk bernilai untuk wang. Ini adalah julat harga di mana realme mempunyai keunggulan kompetitif yang jelas dengan penawaran produk yang kuat,” kata oleh Flora Tang,
Penganalisis Penyelidikan di Counterpoint.

“Menurut pengamatan kami, realme meneruskan rancangan pelancaran produk agresif pada 2020 di sebalik wabak itu, membawa nafas baru ke pasaran dengan siri realme 6/6 Pro / 6i, realme X3 / X3 SuperZoom, siri narzo baru, dan pelbagai model dalam siri realme C. Ini model, dengan ciri premium seperti nilai tambah teknologi kamera, chipset berkebolehan AI, jangka hayat bateri yang panjang, dan faktor bentuk yang bergaya, telah mendapat maklum balas positif di kalangan pengguna dari pelbagai negara asia termasuk Indonesia, Filipina, Malaysia, Thailand, Vietnam, dan banyak lagi ” tambahnya.

“Menurut laporan e-Conomy 2020 yang dilancarkan oleh Google, Bain dan Temasek baru-baru ini, lebih dari 1 dalam 3 pengguna perkhidmatan digital baru kerana wabak tersebut. Dan kami menjangkakan ekonomi Internet Malaysia akan meningkat tiga kali untuk mencapai $30B pada tahun 2025. Saya gembira melihat Malaysia terus menjadi pendorong penting dalam ekosistem dengan melancarkan produk menarik di saluran YouTube mereka.

Setakat September dan Oktober, telefon bimbit merupakan salah satu daripada 10 carian Google paling popular di Malaysia pada bulan-bulan tersebut. Terima kasih, Malaysia dan tahniah atas kejayaan yang boleh dibanggakan” kata Marc Woo, Pengarah Urusan Google Malaysia.

Menurut Sherry Tan, Ketua Pegawai Perniagaan, Lazada Malaysia, realme Malaysia memenuhi permintaan pembelian dalam talian sambil mempraktikkan penghantaran tanpa sentuhan melalui platform e-dagang dalam tempoh pandemik. Minggu lalu, realme baru sahaja mencapai pertumbuhan penjualan yang luar biasa berbanding dengan jualan 11.11 pada tahun 2019, pertumbuhan penjualan di Lazada adalah hingga 115% sementara tahun ini telah meningkat 5053% di Shopee.

Dengan senang hati menyaksikan bagaimana realme semakin memperluas kehadiran digitalnya di Lazada Malaysia dan menjadi salah satu jenama LazMall yang paling pesat berkembang tahun ini dalam kategori Mobile & Tablet. Kami berharap dapat terus mencapai tonggak baru bersama-sama! ” katanya.

Pengarah Urusan Shopee Serantau, Ian Ho menambah “Kami berasa teruja untuk menjadi rakan pilihan e-dagang yang dipercayai. Dari telefon pintar hingga produk kesihatan dan gaya hidup, pelbagai produk realme disukai oleh banyak rakyat Malaysia yang berbelanja di Shopee.

Ini menjadikan realme sebagai salah satu jenama telefon bimbit dan alat yang paling laris di platform. Pembeli
mengucapkan tahniah kepada realme atas pencapaian baru ini, dan kami berharap dapat terus berkerjasama pada
masa depan ”.

Realme Malaysia juga turut mengucapkan terima kasih kepada semua peminat atas sokongan dan momentum pertumbuhan yang kuat dengan mengeluarkan lebih banyak produk agar rakyat Malaysia dapat menikmati gaya hidup yang lebih bijak.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: