Terkini

Zoo Negara mohon dibenarkan beroperasi kembali

KUALA LUMPUR – Zoo Negara berharap kerajaan dapat mempertimbang untuk membenarkan ia kembali beroperasi sekiranya Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dilanjutkan.

Timbalan Presidennya Rosly @ Rahmat Ahmat berkata pihaknya telah mengemukakan cadangan dan prosedur operasi standard (SOP) kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk diteliti.

Antara SOP tersebut, katanya, mengehadkan hanya 1,500 pengunjung di lokasi ikon riadah negara itu secara berperingkat pada satu-satu masa, dalam tempoh sehari.

“Saya lihat kalau dibandingkan dengan tempat lain, ia dibuka dan (diadakan) dalam kompleks, dan kita terbuka dengan (kawasan) seluas 63 ekar.

“Sebagai contoh, di Melaka walaupun diadakan PKPB, tetapi zoo mereka dibuka. Sambutan agak kurang tetapi sekurang-kurangnya ia dibuka,” katanya.

Mengulas lanjut, Rosly berkata pihaknya yakin penjarakan fizikal dapat dipatuhi, selain persediaan rapi sentiasa dibuat oleh Zoo Negara.

“Jadi, kalau kita buka memang ramai orang akan datang sebab selepas PKP dulu, saya jangkakan selepas enam bulan dibuka, baru pengunjung akan datang ke Zoo Negara.

“Tetapi mengejutkan, bulan pertama telah tular kerana terlalu ramai orang datang,” ujar beliau.

Terdahulu, Rosly memaklumkan tabung kecemasan Zoo Negara hanya mampu bertahan sekitar tiga bulan sahaja lagi untuk menampung kos operasi termasuk gaji kakitangan.

Justeru, pelbagai usaha sedang giat dilakukan oleh pihak Zoo Negara termasuk sedang meneliti cadangan untuk melaksanakan siaran langsung.

PKPB di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya dijadual tamat pada 6 Disember ini.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: