Luar Negara

400 pemerhati antarabangsa mengambil bahagian dalam Pilihan Raya Parlimen Kazakhstan

NUR-SULTAN, Kazakhstan – Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Kazakhstan telah menyelesaikan akreditasi pemerhati dari organisasi antarabangsa dan negara asing untuk pilihan raya Parlimen yang akan datang.

Anastasia Schegortsova, seorang anggota Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat, menjelaskan pada 4 Januari, berikutan mesyuarat akreditasi CEC untuk pemilihan tetap para anggota Parlimen Mazhilis dan Maslikhats Kazakhstan, yang dijadualkan pada 10 Januari.

Mesyuarat dihadiri oleh wakil-wakil parti politik, OSCE / ODIHR Misi dan CIS yang dilakukan secara dalam talian.

CEC mengadopsi resolusi mengenai akreditasi pemerhati dari organisasi antarabangsa dan negara asing.

Rumusan dari pertemuan itu, Ketua CEC, Berik Imashev menyatakan bahawa isu akreditasi pemerhati organisasi antarabangsa dan negara asing dipertimbangkan dalam 7 mesyuarat CEC.

Dalam pada itu, Schegortsova mengatakan bahawa untuk tempoh dari 29 Disember 2020 hingga 4 Januari 2021, 24 pemerhati dari 4 organisasi antarabangsa dan 7 negara asing juga diserahkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat dari Kementerian Luar Negeri untuk pentauliahan.

Sebanyak 398 pemerhati mendapat pengiktirafan.

Daripada jumlah tersebut, 322 pemerhati dari sepuluh organisasi antarabangsa termasuk Perhimpunan Antar Parlimen CIS (48); Jawatankuasa Eksekutif CIS (179); Pertubuhan Kerjasama Islam (4); Pejabat OSCE untuk Institusi Demokratik dan Hak Asasi Manusia (42); Majlis Mesyuarat Parlimen OSCE (9); Pertubuhan Kerjasama Shanghai (15); Majlis Kerjasama Negeri-negeri yang berbahasa Turki (7); Majlis Parlimen Pertubuhan Perjanjian Keselamatan Kolektif (7); Majlis Parlimen negara-negara berbahasa Turki (9); Delegasi EU ke Kazakhstan (2).

Sebanyak 76 pemerhati diakreditasi dari 31 negara seperti Jordan, Kyrgyzstan, Maldives, Moldova, Turkey, Azerbaijan, Armenia, Indonesia, Uzbekistan, Russia, Romania, India, Filipina, Hungary, Spain, Norway, Perancis, Switzerland, Poland, Republik Czech, Itali, Estonia, Ukraine, Jerman, Belgia, Palestin, Britain, Mongolia, Sweden, Kanada dan Finland.

Berpatutan dengan Undang-Undang Perlembagaan Pilihan Raya di Republik Kazakhstan, akreditasi pemerhati negara-negara asing dan organisasi antarabangsa berakhir pada pukul enam petang waktu tempatan lima hari sebelum hari pengundian pada 4 Januari lalu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: