Luar Negara

Kebebasan Bersuara adalah Hak Perlembagaan Setiap Warganegara – Tokayev

NUR-SULTAN – Kebebasan bersuara adalah hak perlembagaan bagi setiap warga negara, kata Presiden Kazakhstan Kassym-Jomart Tokayev pada pertemuan secara maya dengan pejabat Jaksa Agung negara itu, lapor perkhidmatan akhbar Akorda.

“Sejak tahun lalu, Kazakhstan telah memiliki undang-undang baru mengenai perhimpunan damai, yang memperkenalkan sistem pemberitahuan untuk mengatur demonstrasi dan bukannya dengan izin yang diperlukan sebelumnya. Perhimpunan aman, termasuk tunjuk perasaan, kini dapat diadakan di bahagian tengah kota-kota besar,” kata Tokayev pada pertemuan itu.

Menurutnya, ini adalah “langkah yang sangat serius menuju pendemokrasian masyarakat.”

“Kita harus menjelaskan dasar ini tidak hanya dalam masyarakat, tetapi juga di luar negeri. Mereka yang ingin membuat tunjuk perasaan harus mematuhi undang-undang baru. Tidak ada yang merampas kebebasan bersuara dan menyuarakan kritikan terhadap pemerintah. Ini adalah hak perlembagaan dan harus dipenuhi sesuai dengan undang-undang,” katanya.

Inisiatif ini pertama kali disuarakan oleh Tokayev dalam pidato pertamanya di negara ini pada bulan September 2019. Undang-undang tersebut ditandatangani oleh Tokayev pada Mei 2020.

Tokayev berkata pejabat Pendakwa mempunyai peranan penting dalam memastikan peraturan undang-undang dan memerangi jenayah. Di tengah wabak coronavirus, kadar jenayah turun sebanyak 30 peratus.

Pembaharuan mesti terus meningkatkan kepercayaan penduduk terhadap sistem.

“Model prosedur jenayah tiga peringkat sedang dilaksanakan. Melaluinya, 692 orang telah dibebaskan dari pendakwaan dalam satu bulan. Perkara ini harus diteruskan. Semua keputusan prosedur utama mesti melalui pendakwa. Ini adalah masalah yang sangat penting. Tidak ada satu pun pelanggaran undang-undang yang harus disedari oleh pihak pendakwa,” kata Tokayev.

Dalam pertemuan itu, Tokayev juga memberikan beberapa arahan.

Pertama, dia mengulangi pentingnya melindungi hak orang yang menjalankan perniagaan. Selama sepuluh tahun terakhir, katanya, usaha itu memungkinkan pengurangan tiga kali dalam jumlah pemeriksaan.

Moratorium pemeriksaan perniagaan kecil berkuat kuasa pada Januari 2020 dan membantu mengurangkan jumlah pemeriksaan lima kali ganda pada tahun 2020 sahaja. Moratorium tersebut dijangka berlanjutan hingga 1 Januari 2023.

Tokayev memberitahu perhimpunan itu untuk memantau pemeriksaan haram yang masih dijalankan. Pasukan bergerak yang berusaha melindungi perniagaan menerima lebih daripada 500 aduan seperti itu selama tiga bulan terakhir.

“Seringkali dengan alasan sedikit pun, pihak berwajib mulai melakukan pemeriksaan tanpa objektif dan berat sebelah. Dokumen dirampas dan perniagaan tidak dapat dijalankan selama berbulan-bulan. Daripada bekerja, seluruh kakitangan disoal siasat. Ini tidak boleh diterima. Pendakwa harus memastikan kepatuhan ketat terhadap undang-undang dalam hubungan antara perniagaan dan semua agensi penguatkuasaan undang-undang tanpa pengecualian,” kata Tokayev.

Sebarang campur tangan haram dalam perniagaan akan dianggap sebagai jenayah berat dan akan segera ditentukan secara sah.

Norma-norma yang ada yang terbukti tidak berkesan dan tindakan yang tidak masuk akal harus diungkap dan platform bersatu di mana warga dapat mengajukan aduan dan dapat membantu dalam hal ini.

Agensi penguatkuasaan undang-undang harus bersiap sedia untuk kemungkinan kenaikan angka jenayah.

“Kesan negatif ekonomi dan sosial yang berpunca dari pandemik dapat menimbulkan peningkatan dalam jenayah. Agensi penguatkuasaan undang-undang mesti bersiap sedia untuk ini dan sebarang percubaan penjenayah untuk memanfaatkan keadaan sukar di negara ini harus segera ditangani,” katanya.

Beliau juga menekankan mengenai pengoptimuman Kanun Jenayah negara, di mana tugas itu harus melibatkan kedua-dua agensi penguatkuasaan undang-undang, badan negara dan orang awam, termasuk aktivis dan pakar.

Agensi penguatkuasaan undang-undang harus bekerjasama dengan semua badan pemerintah yang lain, kata Tokayev.

“Sebagai contoh, banyak warga negara kita menjadi mangsa sistem piramid. Terdapat lebih daripada 17,000 mangsa dalam satu kes jenayah sahaja. Untuk mengatur skim jenayah tersebut, penjenayah berulang kali melakukan jenis urus niaga yang sama dan kemudian hilang. Tetapi mengesan aktiviti yang mencurigakan itu tepat pada waktunya dapat menyelamatkan banyak orang daripada mengambil langkah terburu-buru dan memastikan penjenayah dihukum,” katanya.

Semua faktor yang boleh memicu konflik sosial, termasuk kelewatan gaji, pemberhentian pekerjaan secara haram, harus dikesan tepat pada waktunya dan dicegah.

“Berkat usaha anda, 29,000 pekerja menerima hutang gaji mereka berjumlah 2.7 milion tenge (US $ 6.4 juta). Perkara ini harus diteruskan bagi mengelak ketegangan terus berlanjutan di beberapa perusahaan,” tambahnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: