Terkini

Maqis serah lapan tan ayam beku kepada Zoo Negara

PASIR MAS – Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) semalam menyerahkan lebih lapan tan ayam beku kepada Zoo Negara sebagai bekalan makanan kepada haiwan di situ.

Ketua Pengarahnya Saiful Yazan Alwi berkata keseluruhan ayam beku itu adalah hasil rampasan oleh pelbagai agensi penguat kuasa di sempadan Malaysia-Thailand di Kelantan.

Beliau berkata serahan yang dibuat itu adalah melibatkan kes rampasan sejak Disember 2020 hingga Januari tahun ini dengan anggaran nilai sebanyak RM66,088.

“Kesemua ayam beku ini telah dirampas ketika cuba dibawa masuk dari negara jiran ke Malaysia melalui pangkalan-pangkalan hari di tebing Sungai Golok.

Hasil siasatan mendapati kesemua daging ini dibawa masuk melalui jalan yang tidak diwartakan tanpa sebarang dokumen seperti permit import yang sah daripada Maqis,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan sebanyak 8,136 kilogram (kg) kepada Zoo Negara di Kompleks Maqis Rantau Panjang di sini, semalam.

Turut hadir mewakili Zoo Negara, pakar zoologi dan veterinar Dr Naim Ramli.

Menurut Saiful Yazan, ayam beku yang diserahkan kepada pihak zoo itu adalah yang masih segar dan selamat diberikan kepada haiwan di dalam zoo.

Mengulas lanjut, Saiful Yazan berkata perbuatan mengimport ayam beku tanpa permit merupakan satu kesalahan mengikut Seksyen 11(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 yang boleh dihukum di bawah Seksyen 11(3) akta yang sama.

Katanya, untuk tempoh dua bulan pertama tahun ini sebanyak enam kes rampasan ayam beku seberat 16 tan metrik bernilai RM128,960 direkodkan di Kelantan.

Beliau berkata pada 2020 pula sebanyak 53 kes rampasan ayam beku seberat 176.7 tan metrik bernilai RM1.4 juta direkodkan.

“Bagi mengatasi kegiatan penyeludupan ini, pegawai Maqis di lapangan diarah untuk memeriksa setiap kontena walaupun ia akan memakan masa lebih lama dan menyebabkan barisan panjang di tempat pemeriksaan.

Kita terpaksa melaksanakan tugasan ini kerana daging beku ini melibatkan isu halal iaitu sesuatu yang paling sensitif dalam kalangan umat Islam dan kita tidak boleh berkompromi dalam isu ini,” katanya.

Beliau berkata tindakan penguatkuasaan undang-undang akan terus diperkasa di semua pintu masuk negara bagi memastikan keluaran pertanian yang masuk ke dalam negara mematuhi peraturan yang telah ditetapkan selain bagi memastikan aspek biosekuriti negara terjamin.

– BERNAMA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: