Luar Negara

Moderna dakwa vaksin COVID-19 keluarannya ‘sangat berkesan’ terhadap remaja

WASHINGTON – Firma bioteknologi Amerika Syarikat (AS), Moderna hari ini menyatakan bahawa ujian menunjukkan vaksin COVID-19 keluarannya ‘sangat berkesan’ terhadap remaja berusia 12-17 tahun dan syarikat itu akan meminta kelulusan pengawal selia pada bulan Jun.

“Kami gembira bahawa mRNA-1273 sangat berkesan untuk mencegah COVID-19 pada remaja,” kata Ketua Pegawai Eksekutif (CEO), Stephane Bancel, dalam satu kenyataan.

“Kami akan menyerahkan hasil ini kepada Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) dan pengawal selia AS secara global pada awal bulan Jun dan memohon kelulusan.

Sekiranya mendapat kelulusan, seperti yang dijangkakan, ia akan menjadi vaksin COVID-19 kedua yang dibenarkan untuk digunakan pada remaja AS selepas Pfizer, yang mula dilancarkan bulan ini untuk remaja berumur 12 hingga 15 tahun.

Kajian Moderna mendaftarkan 3,732 remaja berusia 12 hingga 17 tahun dan secara rawak, dengan dua pertiga menerima dua dos vaksin dan selebihnya menerima plasebo.

Selepas dua dos, tidak ada kes COVID-19 simptomatik pada kumpulan vaksin berbanding empat kes pada kumpulan plasebo, yang bermaksud suntikan 100 peratus berkesan.

Remaja kurang dijangkiti penyakit itu berbanding orang dewasa.

Oleh itu, kajian ini juga mengkaji keberkesanan menurut definisi COVID-19 yang lebih ketat, yang hanya memerlukan satu gejala, selain ujian positif.

Di bawah definisi ini, vaksin berkesan 93 peratus selepas dos pertama.

Vaksin, yang disebut mRNA-1273, umumnya ditoleransi dengan baik, sesuai dengan apa yang telah diperhatikan pada orang dewasa, tanpa masalah keselamatan yang signifikan.

Sebahagian besar kesan sampingan adalah ringan atau sederhana dan termasuk sakit di tempat suntikan, sakit kepala, keletihan, sakit otot dan menggigil. – AFP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: