Terkini

Senarai Inisiatif Pemerkasa Plus Yang Diumumkan Perdana Menteri

Kuala Lumpur – Umum mengetahui pada 28 Mei lalu, kerajaan mengumumkan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Penuh di seluruh negara termasuk penutupan penuh sektor sosial dan ekonomi selama 14 hari bermula 1 Jun hingga 14 Jun depan bagi membendung penularan Covid-19.

Pelaksanaan ini sudah tentu memberi sedikit kesan kepada segelintir rakyat Malaysia khususnya mereka yang bekerja didalam sektor yang tidak dibenakan beroperasi.

Terbaharu, Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sebentar tadi menerusi satu Perutusan Khas telah mengumumkan Program Pemerkasa Plus, bantuan khas bernilai RM40 Bilion.

Di bawah kami kongsikan beberapa inisiatif untuk orang awam yang telah diumumkan PM :

BPR tambahan

Isi rumah berpendapatan bawah RM2,500 akan menerima Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) tambahan sebanyak RM500 lagi manakala isi rumah yang berpendapatan antara RM2,501 hingga RM5,000 pula akan menerima RM300. Bagi golongan bujang pula, sebanyak RM100 akan diberikan.

Bayaran akan disalurkan pada hujung bulan Jun

Moratorium automatik bagi golongan B40 dan rakyat hilang pekerjaan serta perusahan Mikro dan PKS

Semua golongan B40 dan rakyat yang terjejas ekoran kehilangan pekerjaan serta perusahaan mikro dan PKS yang tidak dibenarkan beroperasi dalam tempoh PKP, diberi pilihan untuk mendapatkan kelulusan moratorium secara automatik selama 3 bulan-

Ia akan dilaksanakan segera pada bulan yang dijangka memanfaatkan lebih dari 5 juta peminjam dengan nilai sehingga 30 bilion ringgi

Bantuan Khas untuk pemandu pelancong, teksi , e-haliling dan lain-lain

Kerajaan akan memberikan bantuan khas secara one-off RM500 kepada 17 ribu pemandu pelancong, 40 ribu pemandu teksi, 11 ribu pemandu bas sekolah, 4 ribu bas persiaran dan 62 ribu pemandu kereta sewa dan e-hailing.

Selain itu Pengusaha Teksi juga ditawarkan Skim rehabilitasi bagi membolehkan mereka menerima Moratorium selama 12 bulan dan boleh lanjut sehingga 36 bulan.

Lanjutan subsisi upah bawah PERKESO

Kerajan juga bersetuju nelanjutkan subsidi upah dibawah PERKESO selama sebulan untuk semua sektor ekonomi yang terkesan dengan had 500 pekerja untuk setiap permohonan. Inisiatif ini dijangka memanfaatkan 2.5 juta pekerja dan 200 ribu majikan.

Geran Khas Prihatin tambahan

Penerima Geran Khas Prihatin akan menerima tambahan GKP dari RM1,000 kepada RM1,500

Ini bermakna 1 juta pengusaha PKS akan menerima RM1,000 pada Jun dan RM500 Julai.

Pembiayaan Mikro Kredit Pemerkasa+

Para peniaga yang ingin mendapatkan mikro kredit kerajaan boleh memohon pinjaman sebanyak RM1.5 billion yang akan disediakan oleh BSN, TEKUN, MARA, YAPIM, SME CORP dengan kadar pembiayaan serendah 3%.

Program Mara Prihatin diteruskan hingga Julai, diskaun 30% sewaan premis untuk usahawan Mara

MARA akan meneruskan program MARA PRIHATIN Peace of Mind yang dibuka sehingga 31 Julai 2021. Peminjam boleh memohon secara dalam talian untuk membuat penjadualan semula bayaran balik pinjaman pelajaran atau moratorium. Bagi usahawan MARA yang terkesan akibat penutupan ekonomi, pemberian diskaun 30% ke atas sewaan premis perniagaan akan diberi untuk bulan Mei sehingga Julai 2021.

Potongan khas untuk pemilik bangun dan ruang perniagaan yang tawar diskaun sewa premis kepada PKS

Memberi potongan khas kepada pemilik bangunan dan ruang perniagaan yang menawarkan pengurangan sewa premis perniagaan kepada PKS dan bukan PKS untuk tempoh 6 bulan lagi sehingga 31 Disember 2021 bagi pengurangan sewa sekurang-kurangnya 30% daripada kadar sewa semasa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: