Terkini

Kibar bendera putih jika perlukan bantuan

SHAH ALAM – Kesusahan dialami rakyat ketika berdepan pandemik Covid-19 membuatkan warganet sepakat menggunakan media sosial bersolidariti membantu golongan memerlukan menerusi kempen tanda pagar #RakyatJagaRakyat dengan mengibarkan bendera putih di halaman rumah sekiranya tiada makanan atau perlukan bantuan.

Tanda pagar #RakyatJagaRakyat termasuk #BenderaPutih juga trending di Twitter berikutan ramai terpanggil untuk sama-sama menyebarkan kempen tersebut agar sampai kepada golongan sasaran.

Menerusi ciapan warganet yang diulang siar oleh pelbagai akaun di semua platform media termasuk Instagram dan Facebook memaparkan kata-kata antaranya, “Kepada semua yang susah dan tiada makanan, naikkan bendera putih, kibarkannya di kediaman anda. Biar orang sekeliling pakat bantu sedikit sebanyak yang termampu. Tolong jangan ambil tindakan yang meremukkan hati orang yang tersayang. Tak perlu merayu, tak perlu malu. Kibar saja bendera. Semoga ada yang datang membantu”.

Kempen yang dipercayai bermula sejak Isnin dilihat berjaya apabila salah seorang pengguna media sosial telah bertindak awal menaikkan bendera putih di kediamannya sebagai simbolik mohon bantuan.

Perkongsian yang dimuat naik di akaun Facebook dikenali Hambamu Seikhlas meluahkan kesusahan yang dialaminya.

“Saya sudah penat da dan tak tahu nak buat apa, otak buntu, tapi bukan cari jalan singkat hanya harapan ada manusia yang berprihatin. Semoga ALLAH permudahkan urusan kita semua, anak-anak masih kecil lagi termasuk orang rumah sedang mengandung,” tulisnya hingga menarik perhatian ramai.


Susulan status tersebut tular, difahamkan @teammudajohor tampil segera menghulurkan bantuan kepada keluarga tersebut.

Solidariti berkenaan juga disambut baik oleh pengguna Twitter dikenali @JamainKhairul yang prihatin dengan nasib mereka yang terjejas ketika ini.

“Impactive Malaysia memang ‘standby’ dana untuk mereka yang memerlukan dari PKP1.0, 2.0 dan sekarang 3.0 kami dah kehabisan dana untuk mereka. Sesiapa yang nak bantu mereka kami boleh tolong untuk hubungkan mereka kepada penderma terutama di negeri Sabah.

“Korang yang masih ada pekerjaan, masih mampu beli susu anak dan makan minum bersyukurlah sebab di luar sana sangat ramai rakyat Malaysia yang terdesak dan dihimpit dengan masalah kemiskinan. Aku doakan semoga semua dimurahkan rezeki dan kesihatan. Amin,” ciapnya.

Kata @projekhitam, kempen tersebut merupakan idea bernas dan salah satu alternatif untuk meminta bantuan.

“I think this is one of the alternative untuk meminta bantuan. Manusia perlu makan dan minum untuk teruskan hidup tapi maruah masih ada untuk tidak meminta minta.

“#BenderaPutih bukan bererti kalah, tapi jalan terakhir sebelum rebah,” ujarnya.

Warganet menggerakkan kempen berkenaan selepas kecewa dan sedih setelah melihat setiap hari berita mengenai kes bunuh diri semakin meningkat akibat tekanan hidup dan berharap kempen tersebut dapat mengurangkan bebanan mereka yang mengalami kesusahan, hilang pekerjaan dan tiada sumber pendapatan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: