Terkini

Kadar inflasi di Malaysia masih terkawal – Menteri Kewangan

Kuala Lumpur – Keadaan inflasi di Malaysia masih terkawal dan berada dalam keadaan sederhana, kata Menteri Kewangan, Datuk Seri Tengku Zafrul Tengku Aziz.

Beliau berkata, kadar inflasi di negara ini masih rendah berbanding negara-negara seperti Amerika Syarikat (AS) dan United Kingdom (UK) yang mencatatkan 9 peratus.

“Kadar inflasi di Malaysia adalah terkawal, pada kadar 2.2 peratus untuk tempoh suku pertama dan kedua 2022. Tetapi baru-baru ini, mencatat 2.8 peratus untuk bulan Mei ada kenaikan sedikit manalaka pada bulan yang sama di negeri-negeri maju seperti Amerika Syarikat dan United Kingdom mencecah 9 peratus manakala Thailand 7 peratus dan Filipina lebih 7 peratus.

“Jadi kadar inflasi Malaysia boleh dianggap sederhana berikutan kawalan harga ke atas barangan dan perkhidmatan asas. Di samping penyediaan subsidi kerajaan juga menyediakan bantuan tunai kepada golongan berpendapatan rendah.

“Bantuan Keluarga Malaysia merupakan bantuan tunai langsung dan peruntukan RM8 bilion,” katanya seperti dilapor MalaysiaGazette.

Beliau berkata demikian ketika menjawab sesi Pertanyaan-pertanyaan Menteri (MQT), pada persidangan Dewan Rakyat, hari ini.

Sementara itu, Tengku Zafrul berkata, kajian subsidi bersasar masih lagi di peringkat dalam usaha mewujudkan mekanisme pemberian subsidi petrol.

Katanya, pelaksanaan itu memerlukan pengujian lebih meluas daripada segi kaedah pemberian subsidi dan kebolehlaksanaan sebelum ia boleh dilaksanakan.

“Pembangunan subsidi bersasar juga memerlukan tempoh tiga hingga enam bulan sebelum kita betul-betul bersedia untuk dilaksanakan di seluruh negara.

“Dalam pelaksanaan subsidi bersasar kerajaan juga merancang pelaksanaan ini secara berfasa bagi memastikan ianya tidak mengakibatkan inflasi secara mendadak atau menjelaskan momentum pertumbuhan ekonomi negara,” ujarnya.

Kata Tengku Zafrul, kerajaan akan merancang pelaksanaan subsidi bersasar secara berfasa.

Ini bagi memastikan ia tidak mengakibatkan inflasi naik secara mendadak atau menjejaskan momentum pertumbuhan ekonomi.

“Ini selaras dengan pendekatan yang telah diambil oleh kerajaan untuk ayam di mana bagi mengurangkan herotan pasaran (market distortions), Kerajaan telah meningkatkan harga siling ayam sebanyak 50 sen sekilogram, tetapi pada masa yang sama memberi bantuan tunai tambahan kepada golongan B40.

“Sejajar dengan pendekatan ini, Kerajaan tidak akan menaikkan harga petroleum terus kepada harga pasaran tanpa subsidi memandangkan impaknya kepada inflasi, walaupun harga RON95 pada RM2.05 se liter adalah lebih kurang 50 peratus daripada kos/harga sebenar tanpa subsidi,” katanya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: