Terkini

76% Rakyat Malaysia tidak bersetuju dengan ‘Generational End Game’

KUALA LUMPUR – 76% rakyat Malaysia tidak bersetuju dengan larangan Generational End Game kepada orang yang lahir selepas 2007. Larangan itu, yang merupakan sebahagian daripada Rang Undang-undang Kawalan Tembakau dan Merokok yang dibentangkan di Dewan Rakyat oleh Kementerian Kesihatan, dianggap terlalu berat dan tidak sama dengan dadah yang perlu diharamkan. Ia melanggar hak individu untuk memilih dan ia akan menjadi sangat sukar untuk dilaksanakan.

Penemuan ini adalah sebahagian daripada tinjauan di lapangan maklum balas daripada 318 rakyat Malaysia, yang dianjurkan oleh Retail and Trade Brand Advocacy Malaysia Chapter (RTBA Malaysia), sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang melindungi perniagaan daripada tingkah laku jenayah.

Apabila ditanya tentang faktor yang menyumbang kepada pertikaian mereka terhadap Rang Undang-undang, 75% mengatakan bahawa larangan itu terlalu keras dan akan menghukum orang dewasa kerana merokok; 73% mengatakan merokok tidak sama dengan menggunakan dadah dan tidak perlu diharamkan; 67% mengatakan bahawa larangan itu melanggar hak individu untuk memilih apabila mereka mencapai usia dewasa; dan 69% mengatakan bahawa larangan itu akan sukar dilaksanakan di Malaysia

Seramai 84% daripada responden berkata terdapat cara lain untuk mengurangkan kelaziman merokok dan bukannya dengan satu polisi berat. Sebahagian daripada mereka (88%) percaya ia akan berkesan jika Kerajaan menghentikan orang ramai daripada menghisap produk haram yang murah dan 63% mengatakan pendidikan adalah kunci untuk mengurangkan merokok.

Dato’ Fazli Nordin, pengarah Urusan RTBA Malaysia, berkata, “Tinjauan di lapangan ini bertujuan untuk mengumpulkan pandangan berbeza rakyat Malaysia mengenai Rang Undang-undang itu, kerana ia akan memberi kesan kepada semua rakyat negara ini, tidak kira sama ada mereka merokok atau tidak. Pasukan RTBA Malaysia mendekati orang dewasa yang bekerja, anak muda Malaysia, serta individu yang mempunyai anak. Secara keseluruhannya, responden menghargai usaha Kerajaan untuk mengurangkan kelaziman merokok di Malaysia, tetapi bimbang larangan sebegitu teruk mungkin tidak produktif.”

“RTBA Malaysia menyuarakan sentimen yang dikongsi oleh responden. Kami menyokong sebarang inisiatif yang memacu negara ke hadapan, tetapi larangan, terutamanya yang begitu sukar, tidak akan memacu apa-apa kemajuan. Lebih-lebih lagi, ia bukan penyelesaian pragmatik untuk mengurangkan kelaziman merokok,” kata Dato’ Fazli.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: