Bisnes

Kerjasama percepat pertumbuhan PKS Malaysia, Fusionex lancar ekosistem perniagaan berpacukan data

KUALA LUMPUR – SME Malaysia memperkenalkan sebuah ekosistem perniagaan berpacukan data, iaitu Hab Pemudahcara Perniagaan PKS. Hab yang merupakan sebuah platform maya yang pertama seumpamanya ini, bertujuan untuk membantu Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) Malaysia memaksimumkan potensi perniagaan mereka dan melengkapkan mereka dengan teknologi penyelesaian termaju bagi mengatasi cabaran perniagaan dan kekangan operasi.

Menyedari keperluan segera untuk menyokong PKS tempatan berikutan peningkatan persaingan, perubahan permintaan pasaran dan kerumitan perdagangan global, SME Malaysia berhasrat untuk mempercepat proses pendigitalan oleh perniagaan tempatan melalui pengenalan platform maya ini. Inisiatif ini adalah selaras dengan misi mereka untuk memperkasa PKS tempatan sebagai kuasa ekonomi Malaysia.

“Transformasi digital kini menjadi lebih penting berbanding tempoh terdahulu. Ia merupakan komponen penting untuk membolehkan PKS mengoptimumkan perniagaan mereka dan seterusnya menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara. Dengan kerjasama bersama Fusionex yang berperanan sebagai peneraju dalam inovasi sains data, ia akan menyelaraskan operasi dan menyelesaikan cabaran industri untuk memacu pertumbuhan eksponen kepada ahli kami. Kami akan terus memperkukuh suara dan platform sedia ada untuk meningkatkan kesedaran tentang kepentingan menerima pakai teknologi dan meraih semua faedah yang ditawarkan,” ujar Presiden SME Malaysia Kebangsaan, Ding Hong Sing.

Dikuasakan oleh teknologi Fusionex, Hab Pemudahcara Perniagaan PKS menawarkan satu set penyelesaian inovatif untuk memperkasa SME Malaysia dan ahlinya untuk menganjurkan acara secara hibrid dan mempamerkan tawaran mereka di kedua-dua dunia fizikal dan maya. Platform ini akan menyediakan ruang untuk rangkaian dan peluang penglibatan SME di dalam teknologi kecerdasan buatan (AI) antaranya seperti sesi padanan perniagaan, business pitch, webinar dan persidangan yang dikuasakan AI.

Gabungan kukuh antara teknologi analisis data raya dan AI membolehkan pengguna platform ini memantau, mengukur dan mengurus hasil jualan, interaksi dalam talian dan analisis trend, agar keputusan perniagaan dapat dilakukan berpandukan maklumat yang dipacu oleh data.

“Kami gembira dan berbesar hati menjadi rakan teknologi SME Malaysia dalam perjalanan mereka untuk mewujudkan ekosistem perniagaan yang kolaboratif, mampan dan inklusif bagi pertumbuhan dan kepelbagaian ekonomi masa hadapan. Hab Pemudahcara Perniagaan PKS akan bertindak sebagai pemangkin untuk mempercepat transformasi digital kepada PKS Malaysia, yang akan membolehkan mereka memenuhi permintaan pasaran, meluaskan jangkauan perniagaan dan meningkatkan peluang pendapatan. Kami berharap kerjasama ini akan membantu SME Malaysia dan ahlinya untuk memanfaatkan sepenuhnya pendigitalan, berkembang maju dalam ekonomi digital, dan menjadi peneraju industri masa depan. Selain itu, PKS yang menjadi ahli platform ini akan boleh berhubung, bersemuka dan bekerjasama dengan Platform Perdagangan Digital MATRADE untuk mendapat manfaat daripada peluang eksport yang disediakan oleh MATRADE yang menghubungkan mereka dengan pembeli dan rakan kongsi di peringkat global,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Fusionex, Dato’
Seri Ivan Teh.


“Sebagai agensi promosi perdagangan nasional, MATRADE komited untuk mempromosikan eksport Malaysia ke peringkat antarabangsa dengan melibatkan diri dengan peralatan digital yang menyediakan lebih banyak peluang perniagaan kepada syarikat Malaysia, khususnya PKS. Oleh itu, Platform Perdagangan Digital MATRADE (MDTP) merupakan satu lagi usaha yang dibangunkan untuk pengeksport Malaysia untuk beralih ke ruang digital. Pendigitalan adalah salah satu agenda eksport penting kepada MATRADE di samping kemampanan dan Pelan Tindakan Perdagangan Nasional (NTBp),” dedah Ketua Pegawai Eksekutif MATRADE Datuk Mohd Mustafa Abdul Aziz.


“Hab Pemudahcara Perniagaan PKS akan membuka pintu kepada lebih banyak kemungkinan dalam meningkatkan perdagangan melalui pendigitalan dan mempergiat penggunaan teknologi yang akan memudahkan eksport.”

“MATRADE akan mewujudkan kerjasama kukuh dengan rakan strategik untuk membina ruang yang lebih mampan dalam melaksanakan mandatnya termasuklah melalui perkongsian awam swasta (PPP) bagi memperkasa syarikat tempatan untuk meneroka pasaran global,” kata Datuk Mohd Mustafa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: