Terkini

Coca-Cola Malaysia, AEON Malaysia dan Hiroyuki Industries lancar Kempen Kitar Semula

Kuala Lumpur – Coca-Cola Malaysia, melalui Wawasan Dunia Tanpa Sisa, bekerjasama dengan Kedai Barangan Am dan rangkaian pasar raya AEON Malaysia, serta syarikat pemprosesan dan pembuatan produk plastik Hiroyuki Industries untuk menganjurkan kempen pengumpulan dan kitar semula botol polietilena tereftalat (PET).

Kempen Hebat Kitar Semula ialah kempen kerjasama pertama antara ketiga-tiga syarikat, dan ia merupakan salah satu daripada banyak inisiatif yang termasuk di bawah Wawasan Dunia Tanpa Sisa Coca-Cola – program pembungkusan mampan yang bercita-cita tinggi yang dilancarkan pada 2018 dengan matlamat untuk menangani isu sisa plastik global melalui tumpuan pada bidang utama termasuk: Reka Bentuk, Kumpul & Rakan Kongsi. Di samping itu, kempen ini diharapkan dapat memacu kesedaran dan tindakan di kalangan orang ramai tentang kepentingan pengasingan plastik dan kitar semula.

“Kempen Hebat Kitar Semula yang diumumkan hari ini menonjolkan bidang utama Kumpul & Rakan dari Wawasan Dunia Tanpa Sisa. Kami percaya bahawa penyelesaian kepada cabaran sisa plastik dunia boleh dibuka sebaik mungkin apabila pihak berkepentingan yang berfikiran sama bekerja secara kolaboratif. Kami berbesar hati kerana syarikat seperti AEON Malaysia dan Hiroyuki Industries berkongsi ideologi yang sama seperti kami, dan kami mengharapkan lebih banyak kerjasama pada masa hadapan,” kata Amruta Vaidya, Pengarah Operasi Francais, Coca-Cola Malaysia.

Sebagai sebuah Kedai Barangan Am dan rangkaian pasar raya terkemuka di Malaysia, AEON Malaysia menjunjung prinsip syarikat untuk mengejar keamanan, menghormati kemanusiaan, dan menyumbang kepada komuniti tempatan, sentiasa dengan sudut pandangan pelanggan sebagai terasnya. Oleh itu, Piagam Kelestarian AEON (ASC) ialah rangka tindakan yang dibangunkan untuk mencapai masyarakat yang mampan seiring dengan pertumbuhan AEON dan sejajar dengan kepentingan tanggungjawab korporat yang semakin meningkat.

“Kami di AEON Malaysia menyasarkan untuk berfikir secara global dan memajukan aktiviti secara tempatan sambil kami secara aktif mempromosikan inisiatif yang melibatkan kedua-dua aspek alam sekitar dan kemasyarakatan dengan pihak berkepentingan kami. Piagam Kelestarian AEON (ASC) membawa lima teras teras – berfokuskan alam sekitar, pekerjaan yang bertanggungjawab, kecekapan dan integriti, ekonomi mampan dan Dynamic CX (Pengalaman Pelanggan), yang kami percaya akan menjadi penting untuk memacu pertumbuhan AEON dalam dunia yang mampan,” kata Dr. Grace Lee, Ketua Pegawai Kewangan, AEON Malaysia.

“Kadar kitar semula dalam kalangan rakyat Malaysia adalah yang paling rendah dalam kalangan negara ASEAN, di mana hanya 16% botol PET berjaya dikumpulkan untuk dikitar semula. Dianggarkan 21% botol PET bocor ke alam sekitar dan membahayakannya dalam proses, manakala baki 63% botol PET masuk ke tapak pelupusan sampah. Melalui Kempen Hebat Kitar Semula, kami cuba mendidik orang ramai bahawa plastik bukanlah satu pembaziran, dan ia membawa nilai yang besar jika ia dikumpul dan diproses dengan sewajarnya,” kata Nakata Hiroyuki, Pengarah Urusan & Pengasas, Hiroyuki Industries.

Kempen Hebat Kitar Semula akan berlangsung dari 10 Disember 2022 hingga 26 Februari 2023 di enam pusat beli-belah AEON di negeri Johor. Pelanggan AEON dan orang ramai digalakkan untuk mengumpul botol PET sebagai pertukaran mata AEON serta produk Coca-Cola. Untuk setiap 1kg botol PET yang dikumpul dan dihantar ke pusat membeli-belah AEON yang mengambil bahagian, pelanggan AEON dan orang ramai akan layak menerima 300 mata AEON yang didepositkan ke dalam keahlian AEON mereka, di mana ia boleh digunakan untuk menebus ganjaran atau diskaun menarik untuk perjalanan membeli-belah mereka di pusat membeli-belah AEON.

Kempen Hebat Kitar Semula adalah salah satu usaha kerjasama pertama Coca-Cola Malaysia di negara ini untuk mengumpul dan mengasingkan botol PET. Syarikat itu menyasarkan untuk mengembangkan Wawasan Dunia Tanpa Sisanya yang merangkumi program pendidikan, program pengumpulan masa depan, serta bekerjasama dengan pihak berkepentingan swasta dan kerajaan untuk mengukuhkan lagi usaha pengumpulan botol PET di Malaysia.

Enam pusat beli-belah AEON di Johor yang menyertai Kempen Hebat Kitar Semula ialah:

  • AEON Mall Bandar Dato’ Onn 
  • AEON Mall Bukit Indah 
  • AEON Permas Jaya 
  • AEON Taman Universiti
  • AEON Mall Tebrau City
  • AEON Mall Kulaijaya  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: