Bisnes

REB: Pelaburan Malaysia yang terkemuka dalam sektor O&G di Kazakhstan

Dari hanya 22.1 milion dolar pada tahun 1998 menjadi 177.9 milion pada tahun 2018, KDNK Kazakhstan meningkat lapan kali ganda sementara KDNK per kapita menyaksikan kenaikan dari 1.5 ribu USD pada tahun 1998 menjadi 9.5 ribu USD pada tahun 2018.


Angka-angka ini bukan sekadar statistik, tetapi lebih merupakan bukti kukuh mengenai reformasi revolusi ekonomi negara yang dicapai dalam dua dekad terakhir. Pembaharuan yang menjadikan Kazakhstan sebagai pusat Asia dan global untuk pelaburan dari seluruh dunia.


Jadi, apa yang membuat pelabur besar dari Asia, Eropah, Amerika Syarikat, Rusia, dan lebih banyak lagi meletakkan wang dan pelaburan mereka di Pasaran Kazakh?


Satu perkara adalah sumber semula jadi dan komoditi. Kazakhstan adalah pengeluar uranium, zink, wolfram, dan barit nombor satu di dunia. Negara ini merupakan pengeluar perak, timbal, dan kromit ke-2, dan pengeluar rizab emas ke-6 terbesar di dunia.


Sebaliknya, rejim cukai di Kazakhstan adalah faktor yang sangat menarik bagi para pelabur, kerana jumlah cukai dan kadar jaminan sosial di Kazakhstan adalah 28.4% berbanding 46.2% di Rusia, 62.6% di China, dan 31.6% di negara jiran Uzbekistan.


Dari segi modal insan, Kazakhstan memegang tempat ke-29 di dunia dalam indeks pembangunan modal insan, dengan prosedur pekerjaan yang mudah dan fleksibel yang menawarkan sistem tanpa visa untuk warganegara dari lebih dari 65 negara termasuk semua negara anggota OECD.


Sepanjang dekad terakhir, pemerintah Kazakhstan bekerja secara intensif untuk meningkatkan lingkungan pelaburan dan perniagaan di negara ini, yang menyebabkan Kazakhstan memegang tempat ke-25 di dunia dalam Peringkat Utama Bank Dunia menjalankan perniagaan, dari 190 negara termasuk dalam peringkat global.

Seiring dengan penilaian tinggi dalam menjalankan perniagaan, Kazakhstan memegang tempat ke-4 di seluruh dunia dalam memiliki kontrak untuk syarikat dan pelaburan dan berada di kedudukan 22 global dari segi memulakan perniagaan, dengan banyak peluang dan kemudahan yang ditawarkan untuk syarikat dan pelaburan baru.


Negara ini menawarkan banyak kemudahan dari segi perlindungan pelabur minoriti, mendaftarkan harta tanah, dan berurusan dengan izin pembinaan, menjadikannya salah satu hab pelaburan teratas di Asia tengah.

Persekitaran pelaburan Kazakhstan dan semua kemudahannya membantu negara ini menarik dan mengembangkan Pelaburan Langsung Asing dengan banyak sejak 2015.

Walaupun FDI di Kazakhstan mencatat 15.1 miliondolar AS pada tahun 2015, ekonomi Kazakh mengekalkan pertumbuhan yang luar biasa mencapai 24.1 milion dolar AS pada tahun 2019, dan sejumlah 340 milion dolar AS FDI.


Belanda adalah dan masih merupakan pelabur asing nombor satu di Kazakhstan dengan pelaburan bernilai US $ 7.2 milion pada tahun 2019, diikuti oleh Amerika Syarikat yang melabur 5.5 dolar AS di Kazakhstan pada tahun 2019. Pelabur utama lain di Kazakhstan adalah Switzerland, China, Perancis, Rusia, Belgium, UK, Turki, dan Jepun.

Semua pelaburan besar di negara ini dilindungi oleh badan dan organisasi awam dan swasta yang diperakui, seperti Majlis Pelabur Asing yang dipengerusikan oleh Presiden Kazakhstan, Majlis Penyelarasan yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Kazakhstan.

Negara Asia tengah mempunyai lebih daripada 20 institusi kewangan dengan penyertaan pemerintah untuk pembiayaan sektor keutamaan di Kazakhstan. Kewangan termasuk Dana Pembangunan Pelaburan Kazakhstan yang membantu pembiayaan ekuiti untuk projek pelaburan dengan penyertaan asing dan Bank Pembangunan Kazakhstan yang terlibat dengan pembiayaan hutang untuk projek pelaburan, pembiayaan projek, pinjaman untuk operasi eksport, pembiayaan sewa.

Sebaliknya, terdapat banyak peluang untuk mendapatkan pembiayaan dari institusi antarabangsa yang bekerjasama dengan Kazakhstan seperti Bank Dunia, Bank Eropah, dan Kerjasama Pembiayaan Pembangunan Antarabangsa A.S. (DFC).


Di antara pelabur FDI yang paling penting di Kazakhstan, rantau Asia Tenggara menyaksikan trend positif yang berkembang dalam beberapa tahun terakhir, khususnya dengan perniagaan Malaysia mengambil alih pelaburan di Kazakhstan.


Reach Energy Bhd. (REB) adalah salah satu perniagaan terkemuka di Malaysia yang melabur di Kazakhstan. Reach Energy Bhd (REB) disenaraikan sebagai Syarikat Perolehan Tujuan Khas (SPAC) di papan utama Bursa Saham KL (Bursa Malaysia) pada bulan Ogos 2014 untuk memperoleh aset minyak dan gas yang layak dan telah mengumpulkan RM 750 juta (AS $ 230) juta) di senarai.

REB mempunyai tiga tahun untuk mencari aset yang layak (QA) dengan kriteria ketat yang ditetapkan oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.


Menurut perwakilan dari (REB), setelah menyaring 50 aset lebih untuk QA (termasuk 20 aset dari Kazakhstan) dan melakukan usaha wajar, REB mendapati bahawa pelaburan di Emir-Oil Concession Block adalah tawaran paling menarik (portfolio seimbang pengeluaran, pengembangan dan penerokaan aset).

Pada bulan November 2016, REB menyelesaikan pemerolehan 60% kepentingan ekuiti dalam Palaeontol B.V. (PBV) dari MIE Holdings Corporation (MIEH) dengan harga USD175.9 juta.

Blok Konsesi Emir-Oil terdiri daripada beberapa ladang dan prospek minyak yang ditemui. Ia terdiri daripada 4 kontrak pengeluaran (Aksaz, Dolinnoe, Emir dan Kariman) dan kontrak eksplorasi hingga tahun 2036 pada masa REB membeli aset tersebut pada tahun 2016 dan kemudiannya memperluas keluasan menjadi 6 kontrak pengeluaran pada tahun 2020. REB adalah pengendali Blok Konsesi Emir-Oil.


“Kami memilih Kazakhstan adalah wilayah hidrokarbon yang mapan dengan rejim fiskal konsesi untuk penerokaan dan pengeluaran O&G.


“Kazakhstan ditempatkan secara strategis di antara dua pusat permintaan O&G di Eropah dan Asia. Kami percaya bahawa pelaburan dalam industri O&G Kazakhstan akan terbukti bermanfaat bagi kami dalam jangka panjang kerana eksport negara akan meningkat dalam masa terdekat. ” katanya.


Dari sudut pandang (REB), perdagangan bersama dan hubungan antara Kazakhstan dan Malaysia dapat memainkan peranan penting dalam menarik lebih banyak pelaburan dari Malaysia, salah satu rakan dagang terbesar Kazakhstan di Asia Tenggara.


Pada masa ini, Kazakhstan, bersama dengan syarikat dan pelabur Malaysia, melaksanakan banyak projek dalam industri minyak dan gas, pertanian dan pembinaan yang berjumlah sekitar US $ 1 milion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: